IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътресенията в Гърция нанесоха тежък удар на европейските пазари

Да се купува при сегашния спад може да изглежда примамливо, но трябва да сте сигурни, че не съществуват „tail-рискове“, коментират анализатори

19:38 | 14.05.12 г.
Сътресенията в Гърция нанесоха тежък удар на европейските пазари

Турбулентна търговия доведе до рязък спад на европейските индекси в понеделник, съобщава MarketWatch.

Най-тежко засегнати се оказаха банките и енергийните компании.

Доходността по облигациите на страни като Германия достигна рекордно ниски стойности, след като инвеститорите потърсиха убежище от политическия вакум в Гърция.

Stoxx Europe 600 се понижи с 1,8% до 247 пункта, след като лявата гръцка партия Сириза обяви, че няма да участва в коалиционно правителство, което подкрепя мерки за бюджетни икономии.

Ако и гръцкият президент не успее да сформира правителство до четвъртък, ще бъдат проведени нови избори. Излизането на страната от еврозоната е все по-вероятно, коментират анализатори.

Акциите на Walk Street също се понижиха, но по-слабо от европейските.

Водещият индекс в Атина изгуби 4,56% до 584 пункта.

Джим Рейд, стратег на Deutsche Bank, прогнозира, че изгонването на Гърция от еврозоната ще доведе до още по-сериозни сътресения. „Истинският мащаб на последствията може да не бъде усетен веднага“, посочва той.

Анализатори на J.P. Morgan препоръчват на инвеститорите да се ориентират към компании с утвърдени имена и да избягват циклични акции и банките.

„Да се купува при сегашния спад може да изглежда примамливо, но трябва да сте сигурни, че не съществуват „tail-рискове“, коментират анализаторите. „Ако наистина се стигне до изгонване на страна от еврозоната, пазарите ще се фокусират върху въпроса: Коя ще е следващата? Ето защо масивното придобиване на акции може да не се окаже най-разумният подход в настоящия момент“.

Цената за финансирането на страните от периферията на еврозоната рязко се повиши. Доходността по 10-годишните испански ДЦК надхвърли 6%, докато тази по еквивалентните италиански облигации достигна 5,89%.

Доходността по германските, британските, шведските, холандските и финландските облигации се понижи до рекордни нива.

Банковият сектор в Европа понесе загуби.

Акциите на италианската UniCredit SpA се разделиха с близо 5%.

Акциите на френския нефтен гигант Total SA се понижиха с близо 2%, повличайки CAC 40, който изгуби 2,29% до 3060 пункта. Загуби понесоха и френски банки като BNP Paribas SA, която се раздели с над 3,6%.

Новоизбраният френски президент Франсоа Оланд ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел във вторник.

Натискът върху Меркел се увеличава, след като Християндемократическата партия изгуби контрол над ключовата федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия след избори в неделя.

DAX 30 във Франкфурт се понижи с 1,94% до 6452 пункта.

В Лондон FTSE 100 се раздели с 1,97% до 5466 пункта след загуби за BP PLC и Royal Dutch Shell PLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още