IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костас Симитис: Изоставянето на еврото ще е катастрофа

След известно време ЕС може да се съгласи на предоговаряне на спасителното споразумение, коментира бившият премиер на Гърция

16:20 | 15.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Костас Симитис: Изоставянето на еврото ще е катастрофа

Гърция трябва да е част от еврозоната и ще е национална „катастрофа“, ако се върнем към собствена валута - стъпка, която ще доведе до банкова криза, коментира бившият гръцки премиер Костас Симитис, цитиран от Bloomberg.

“Няма съмнение, че принадлежим към еврозоната“, казва Симитис, който беше премиер през 2001 г., когато страната се присъедини към валутния съюз. „Идеята за завръщане към драхмата е нефункционална.“

Вчера премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер определи слуховете, че Гърция ще напусне еврозоната, като „глупост“ и „пропаганда“.

Политическата парализа в Гърция продължава втора поредна седмица. Президентът на страната Карлос Папуляс се провали в опита си да сформира правителство на националното спасение, с което излизането на страната от еврозоната става все по-вероятно.

"Гърция може лесно да напусне валутния съюз, но това ще се отрази на доверието в еврозоната", казва Патрик Хонохан, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ). „Подобно развитие няма задължително да се окаже фатално, но не е желателно“, допълва той.

Напускането на европейския икономически и валутен съюз е „безсмислена дискусия“, казва Симитис.

Това ще принуди банките да затворят за поне 3 месеца, докато всички приготовления приключат, включително напечатването на новата валута, посочва Симитис.

„Да държим банките си затворени 3 месеца – това е глупост“, допълва той. „Ако са затворени за повече от 3 дни ще настъпи банкова паника.“

Симитис вярва, че Гърция никога няма да напусне еврозоната и че политическите партии в страната „в известен смисъл се опитват да предоговорят условията по спасителното споразумение с Европейския съюз (ЕС)“.

„Засега Европа не е съгласна на подобно предоговаряне, но след време, както обикновено се случва, това може да се промени“, прогнозира Симитис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Няма съмнение, че принадлежим към еврозоната това май е мнението само на гърците и на една отбрана политическа каста в ЕС. За останалия е свят е пределно ясно кой за къде е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още