IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ похвали Марио Монти

Фондът призова да се продължи с осъществяването на икономическите реформи и стимулирането на растежа

18:46 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Директорът на МВФ за Европа Реза Могадам <em>(вляво) </em>и премиерът на Италия Марио Монти по време на съвместната пресконференция след края на редовната мисия на фонда в страната.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Директорът на МВФ за Европа Реза Могадам (вляво) и премиерът на Италия Марио Монти по време на съвместната пресконференция след края на редовната мисия на фонда в страната. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) призова премиера на Италия Марио Монти да продължи с реформите за стимулирането на икономическия растеж, предаде Ройтерс.

От фонда посочват в официално становище след края на редовната мисия в Италия, че страната е на прав път и не може да си позволи „отклонение от поетия курс“.

Директорът на европейския отдел на МВФ Реза Могадам подкрепи Монти, като посочи, че въведените от правителството му политики са внесли забележителна стабилност в сравнение с миналата година.

Италия обаче все още е изправена пред тежка рецесия, която би могла да спъне изпълнението на заложените фискални цели, предупреди Могадам.

МВФ потвърди прогнозата си, че италианската икономика ще се свие с 1,9% през 2012 г. През първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната отбеляза спад от 0,8 на сто.

От фонда обаче не смятат, че правителството трябва да предприеме допълнителни бюджетни корекции извън направените до момента съкращения на публичните разходи.

„Нашата препоръка е италианското правителство да продължи с осъществяването на плановете за рекапитализация на банките, за да гарантира, че няма да бъде пресечено кредитирането за бизнеса“, коментира Реза Могадам по време на съвместна пресконференция с Марио Монти.

Магадам се фокусира върху необходимостта да продължат реформите на пазара на труда в Италия, за да се повиши заетостта, привличането на чужди инвестиции, реформите на правната система и обществените услуги, както и понижаването на цените на енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още