IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските данъкоплатци няма да поемат тежестта от банковите фалити

Собственици и кредитори ще плащат за преструктурирането, надзорните органи и националните власти получават широки правомощия при управлението на кризи, реши ЕК

20:10 | 06.06.12 г. 4
Европейските данъкоплатци няма да поемат тежестта от банковите фалити

Собствениците на банките и техните кредитори ще поемат разходите по преструктурирането на финансовите институции в случай на влошаване на финансовото им състояние.

Това е една от мерките за управлението на бъдещи кризи в европейския банков сектор, които днес бяха приети от Европейската комисия (ЕК), съобщиха от представителството на комисията в България.

Предвидени са три етапа на действие при управлението на бъдещи кризи в банковия сектор – предотвратяване, ранна намеса и оздравяване.

Първо, банките трябва да разработят планове за възстановяване, които да изпълняват при влошаване на тяхното финансово състояние, посочват от Еврокомисията.

Регулаторите освен това могат да подготвят планове за оздравяване на банки в критично състояние.

Ако обаче бъде установено, че има пречки пред успешното оздравяване на затруднена банка, регулаторните органи могат да поискат от нея да промени правните или оперативните си структури. Така ще се изолират основните дейности на финансовата институция от проблемите и няма да се застрашава стабилността на банковия сектор в Европа.

Финансовите институции от еврозоната освен това могат да сключват споразумения за вътрешногрупова подкрепа, за да ограничат разрастването на кризата и да си оказват бърза подкрепа в тежки ситуации.

Със съгласието на акционерите в банки, които участват в такова споразумение, финансовите институции могат да предлагат финансова помощ под формата на заеми, предоставяне на гаранции или активи за обезпечение при сделки за други субекти в рамките на групата, които изпитват финансови затруднения.

Правомощията за ранна намеса ще се задействат, когато дадена финансова институция не удовлетворява или е вероятно да наруши капиталовите изисквания на банковите регулатори. Дадена банка може да бъде принудена от надзорните органи да започне изпълнение на мерките от предварително съставения план за възстановяване и оздравяване, както и да предприеме преструктуриране на дълговете си.

Надзорните органи освен това ще имат правото да назначават за определен период от време извънреден управител на затруднените банки, когато е налице сериозно влошаване на тяхното финансово състояние.

Основно задължение на извънредния управител ще бъде подобряването на финансовото състояние на банката, както и разумното управление на нейната стопанска дейност.

Оздравяване се извършва, ако превантивните мерки или ранната намеса не успеят да попречат на влошаването на състоянието на банката до такава степен, че има вероятност или тя обяви фалит.

Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 11 години
Вместо да продължават щети за участници в стопански живот е по-добре да се прекрати причината за сегашна криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Има нещо, което не е посочено в статията. Дори да се приемело това решение процедурата по приемането щяла да свърши най-рано 2014 г. КАКВО ПО-ДЯВОЛИТЕ? Тези бюрократи вземат едно решение за минимум година и половина ли? До 2014 просто ЕС няма да го има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Докато (в частност) в ЕС не видим големи фалити (било то на държави или банки) и преразпределение на богатство, каруцата просто няма да тръгне от само себе си... Все някой трябва да я плати тая сметка дявол да го вземе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
2 страници алабалистики за да кажат най-малко лишеното от логика изречение, а именно : "От ЕК посочват, че досега са одобрени 4,5 трлн. евро (равняващи се на 37 % от БВП на Евросъюза) за мерки за държавни помощи за финансовите институции., което някакси е диаметрално противоположно на заглавието, а именно : "Европейските данъкоплатци няма да поемат тежестта от банковите фалити" ... ако хората (избирателите) не накажат политиците заради тази им глупост, значи напълно си заслужават овчаря ! Скандално е това което се случва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още