IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските данъкоплатци няма да поемат тежестта от банковите фалити

Собственици и кредитори ще плащат за преструктурирането, надзорните органи и националните власти получават широки правомощия при управлението на кризи, реши ЕК

20:10 | 06.06.12 г. 4
Европейските данъкоплатци няма да поемат тежестта от банковите фалити

Ако властите сметнат, че няма алтернативни мерки, които биха могли да предотвратят фалита на банката, и че обществените интереси са изложени на риск, те следва да поемат контрол над институцията и да пристъпят към решителни мерки, посочват от ЕК. посредством отмяна на акции или намаляване на дяловото участие, а исковете на кредиторите се намаляват или преобразуват в акции.

Националните власти във всички държави членки ще разполагат с един и същ набор от инструменти и подход за управление на банковите фалити. Това ще води и до намеса в правата на акционерите и кредиторите,  която ще е оправдана поради крайната необходимост от защита на финансовата стабилност, на вложителите и данъкоплатците, допълват от Брюксел.

Властите ще имат правото да продадат фалирала банка или част от нея на друга банка, както и да отделят качествените и “здрави” нейни активи в т. нар. „мостова институция“, която също могат да продадат на друга банка, а проблемните и второстепенни дейности да бъдат ликвидирани.

Финансова институция пред фалит ще може да бъде спасена и с частен капитал  посредством отмяна на акции или намаляване на дяловото участие, а исковете на кредиторите се намаляват или преобразуват в акции.

Националните власти ще могат да си сътрудничат при спасяването на банки с трансгранична дейност на всички етапи от подготовката, намесата и оздравяването. Посредник между тях ще бъде европейският регулатор, като така се поставя основата на по-тясно обвързан надзор на равнище ЕС върху трансграничните финансови институции.

Предвижда се и създаването на фондове за оздравяване на европейските банки, които ще се финансират от самите институции. Вноските във фондовете ще са съобразени с дълговете и рисковите операции на банките.

Директивата за оздравяванията предвижда също да се използват схемите за гарантиране на депозитите на държавите-членки на Европейския съюз. Те ще предоставят финансиране успоредно с фонда за оздравяване, за да се постигне защита на вложителите на дребно. 

Европейските страни ще получат и право да обединяват схемите за гарантиране на депозитите и фонда за оздравяване, при условие че съществуват гаранции, че схемата разполага с достатъчно средства, за да обезщети вложителите в случай на фалит.

От ЕК посочват, че досега са одобрени 4,5 трлн. евро (равняващи се на 37 % от БВП на Евросъюза) за мерки за държавни помощи за финансовите институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 11 години
Вместо да продължават щети за участници в стопански живот е по-добре да се прекрати причината за сегашна криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Има нещо, което не е посочено в статията. Дори да се приемело това решение процедурата по приемането щяла да свърши най-рано 2014 г. КАКВО ПО-ДЯВОЛИТЕ? Тези бюрократи вземат едно решение за минимум година и половина ли? До 2014 просто ЕС няма да го има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Докато (в частност) в ЕС не видим големи фалити (било то на държави или банки) и преразпределение на богатство, каруцата просто няма да тръгне от само себе си... Все някой трябва да я плати тая сметка дявол да го вземе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
2 страници алабалистики за да кажат най-малко лишеното от логика изречение, а именно : "От ЕК посочват, че досега са одобрени 4,5 трлн. евро (равняващи се на 37 % от БВП на Евросъюза) за мерки за държавни помощи за финансовите институции., което някакси е диаметрално противоположно на заглавието, а именно : "Европейските данъкоплатци няма да поемат тежестта от банковите фалити" ... ако хората (избирателите) не накажат политиците заради тази им глупост, значи напълно си заслужават овчаря ! Скандално е това което се случва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още