IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК планира още по-тежки реформи в банковия сектор

Регулаторите ще получат широки правомощия, когато една банка е застрашена от фалит

14:14 | 26.05.12 г. 5
ЕК планира още по-тежки реформи в банковия сектор

Мащабни реформи, с които тежестта от спасяването на фалиращи банки ще бъде прехвърлена от данъкоплатците на облигационерите, готви Европейската комисия, въпреки опасенията, че това допълнително ще изнерви инвеститорите, пише FT.

Според предложението, с което изданието разполага, когато една банка е пред фалит, регулаторните органи ще получават изключително широки правомощия.

Регулаторите ще имат право да сменят мениджмънта и да преструктурират активите на банката, записано е в проекта.

Освен това държавите от Европейския съюз ще трябва да създадат фондове за преобразуване, които ще се финансират от самите банки, но ще бъдат извън съществуващите схеми за гарантиране на депозитите.

По линия на националните фондове може да се финансират и спасителни схеми на други държави, ако е необходимо.

Вече повече от година европейските власти дискутират стабилизирането на банковата система. Чувствителността около детайлите по проектите е изключително висока, затова се предвижда националните регулатори да имат последната дума и сами да предложат изисквания, които банките да покрият.

Ако това бъде одобрено, банковият сектор в Европа ще бъде съставен от своеобразна мозайка от режими и изисквания.

Евркомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние е решен да разкрие подробностите по плана за реформи в банковия сектор в началото на юни, непосредствено преди гръцките избори.

Анонимен източник на изданието коментира, че готвената рамка не е толкова лоша, но няма да бъде приета добре. Експерти в областта на реформите коментират, че отговорът на плана е непредвидим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
нема такъв филм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
hidko
преди 12 години
Напълно съгласен съм с Бате Пешо. А има и други начини. Вместо да се усложнява всичко с разни фондове и нови структури и правила, да се посочи един процент - 10% да речем от номинала на банката с които тя може да оперира на пазара на деривати и високорискови инструменти. И то под каквато и да е форма на банката и инструментите, щото ще почнат да се роят дъщерни дружества и други подобни. Така, без да се създават нови структури, ще има гаранция че макс. загуба на баката може да е тия 10%... Чисто и просто, лесно и ефективно. Нещо от сорта ще спести много главоболежки и време. И като се прави внезапна проверка на банките за да има контрол, всичко ще си е наред, а като страничен плюс ще дойде и непокачването на цените на много търсени високирискови продукти или пък съответно ограниченото им количество.... не е трудно да се измисли ама иска ....аааа, политическа воля или както там се вика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
тоя път ще го д...т и нашите и вашите , нооооо....първо вашите, после няма на къде ...и нашите... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
unicornblade
преди 12 години
ами нашите хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 12 години
Рецептата е проста но не им стиска.1.Разделят се продуктите на инвестиционни и чисто банкови.1.1 Който влага в инвестиционен продукт няма защита и си носи риска1.2 Който влага в депозити получава защита на 100 000 евро.2.Когато банката не може да плаща и ако няма купувач фалира.Обезщетяват се вложителите в депозити до защитената сума и всички останали духат супата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още