IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия не бърза с директната рекапитализация на банките

Очакванията към европейските лидери са силно преувеличени, коментира германският финансов министър Волфганг Шойбле

23:07 | 09.07.12 г.
Германия не бърза с директната рекапитализация на банките

Германия отхвърли бързото преминаване към пряка рекапитализация на банки със средства от европейския спасителен фонд, с което силно ограничи инструментите за подкрепа на банковия сектор в Испания, предаде Bloomberg.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира преди срещата на финансовите министри на държавите от еврозоната, че очакванията към европейските лидери са силно преувеличени, особено що се отнася до бързото действие по изграждането на единен европейски банков надзор.

"Това ще отнеме време, защото е сложно и не е лесно да се направи", коментира Шойбле пред журналисти. “Всеки знае, че подготовката на общоевропейския банков надзор не е тривиален въпрос и изисква огромна работа”, допълни той.

Плановете за рекапитализация на европейските банки, които бяха обявени в началото на юни, така и не успокоиха пазарите, тъй като все още европейските власти не са регламентирали нормативно директна рекапитализация. Банките в Испания ще получат пари чрез държавата, което ще доведе до увеличение на публичния дълг на страната, отбелязва агенцията.

Същевременно италианският премиер Марио Монти пристигна в Брюксел, за да се опита да окаже натиск на Еврогрупата да се реши проблемът с високите лихви по италианските облигации.

Вече 17 седмици Европейската централна банка (ЕЦБ) не изкупува държавни облигации. Експерти коментират, че институцията едва ли ще се задейства, докато Европа продължава да бъде в “самоубийствен режим”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още