IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за еврозоната заплашва управляващата коалиция в Берлин

Баварските консерватори възнамеряват да разгледат под лупа постигнатата миналата седмица сделка в подкрепа на закъсали европейски правителства и банки

11:45 | 04.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел определи критиките като &bdquo;недоразумение&ldquo; и обеща &bdquo;строги условия&ldquo; за всяка бъдеща капиталова инжекция, отпусната от европейския спасителен фонд. Снимка: Ройтерс</p>

Германският канцлер Ангела Меркел определи критиките като „недоразумение“ и обеща „строги условия“ за всяка бъдеща капиталова инжекция, отпусната от европейския спасителен фонд. Снимка: Ройтерс

Една от партиите в коалицията на Ангела Меркел е заплашила да свали правителството, ако канцлерът се съгласи да предостави заеми на закъсали страни от еврозоната без стриктни условия за прилагането на бюджетни реформи, съобщава Financial Times

Хорст Зеехофер, лидер на Християн социалния съюз (ХСС) - баварска консервативна партия, близка до християндемократите на Меркел – предупреждава, че разхлабването на условията за достъп до фондовете „в определен момент ще доведе до ситуация, в която ХСС ще се противопостави на отпускането на каквато и да е помощ за еврозоната“.

“Без ХСС коалицията няма да има мнозинство“, допълва Зеехофер.

Германският канцлер е подложена на натиск, след като на срещата на европейските лидери в края на миналата седмица тя се съгласи облигационните пазари в Испания и Италия да бъдат подкрепени при облекчени условия.

Меркел определи критиките като „недоразумение“ и обеща „строги условия“ за всяка бъдеща капиталова инжекция, отпусната от европейския спасителен фонд, както за банките, така и за правителствата от еврозоната.

Изказването й пред германския парламент в петък обаче определено не успя да успокои Зеехофер, който е и регионален премиер на Бавария.

Той коментира в интервю за списание Stern, че гласоподавателите трудно могат да проумеят как Меркел може да поиска от Бундестага да одобри новия фонд за стабилност на еврозоната (ESM) „тъкмо в момента, когато някои европейски лидери се опитват да отслабят критериите за стабилност на този фонд“.

Зеехофер припомня, че ХСС винаги се е отнасяла критично към спасителните програми и че възнамерява да разгледа под лупа постигнатата миналата седмица сделка. „Ние вярваме на думите на канцлера, че и в бъдеще помощ няма да бъде отпускана без спазването на стриктни условия и реформи“.

Междувременно финландското правителство отново постави под въпрос елементи от постигнатата миналата седмица сделка. Във вторник Хелзинки заяви, че се противопоставя на идеята възлизащият на 500 млрд. евро ESM да бъде използван за придобиване на италиански и испански облигации на вторичния пазар.

Като се вземат под внимание ограничените ресурси на ESM, както и необходимостта за закупуване на огромни количества испански и италиански дълг, финландските правителствени представители изтъкват, че придобиванията на вторичния пазар ще бъдат непродуктивни, тъй като ще изчерпят оскъдните ресурси на фонда без ефектът да се окаже задоволителен.

Тази позиция ядоса европейските дипломати, които настояват, че въпросните придобивания са били обсъждани открито и са били договорени на срещата.

Всички страни от еврозоната са съгласни, че интервенциите ще бъдат съпроводени от минимални изисквания към нуждаещите се страни.

Вместо на вторичния пазар Финландия призова интервенциите да се извършват единствено при провеждането на аукциони, където похарчените пари ще бъдат по-малко, а средствата директно ще финансират закъсалите правителства.

Представители на финландското правителства посочват, че Холандия има сходна позиция. Хага обаче опроверга тази информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още