IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците вече не могат да си позволят да плащат големи подкупи

Няма мащабни престъпления, тъй като липсват пари за тях, обяснява съставителят на годишния доклад за корупцията в Гърция

12:07 | 04.08.12 г. 3
Гърците вече не могат да си позволят да плащат големи подкупи

Гърците, чиито доходи намаляват със задълбочаването на дълговата криза, вече не могат да си позволят да плащат обичайните подкупи от типа „малък плик“ на служителите в публичния сектор, заяви Леандрос Ракинцис, който бе натоварен от правителството на страната да разкрие степента на корупция в публичния сектор в страната, пред Skai TV, цитиран от Ройтерс.

Гърция от години е завладяна от мащабни корупционни практики, които затрудняват усилията за събиране на данъците, както и икономическите реформи.

Секторът на здравеопазването и данъчните власти оглавяват класацията за степен на корупция за 2011 г., се посочва в доклада на Ракинцис.

„Макар че кризата не ограничи обхвата на корупцията, тя понижи стойността на подкупите“,  твърди той след публикуването на годишния доклад по темата. „Те са понижили цените“, добавя Ракинцис.

Гърците в момента търпят понижения за пенсиите и заплатите в рамките на мерките за строги икономии, изисквани от международните кредитори на страната в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, срещу които институциите отпускат спасителна помощ за страната.

Най-тежката икономическа криза в Гърция от Втората Световна война доведе до 5 последователни години на рецесия и принуди хиляди фирма да прекратят дейност, довеждайки безработицата в страната до над 20%.

Докато кризата се задълбочава, все повече гърци осъзнават, че не са в състояние да плащат големи подкупи, констатира Ракинцис. „Вече няма сериозни корупционни престъпления. Липсват пари за мащабни престъпления“, добавя той, цитиран в гръцкия вестник Proto Thema.

От разследвани 1 403 случая на корупция 393 са докладвани на прокурорите. Най-големите престъпления са на служители в данъчните власти и от високопоставени служители в цивилната област с многогодишен трудов стаж, разкрива докладът.

Преструктурирането на данъчната система и подобряването на дейността в гръцкия публичен сектор са в дългия списък с реформи, изисквани от международните кредитори на Гърция.

„Борбата не е лека, а продължителна, трудна и болезнени и изисква постоянна политическа воля, тъй като среща много препятствия по пътя си“, посочва Ракинцис в годишния доклад, позовавайки се на бюрокрацията и съдебните процеси, заведени от обвинените в корупция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
... и да им плаща всички борчове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Егати и новината.Не мога да проумея какъв *** трябва да е човек за да приеме хора с такъв манталитет като свои равноправни граждани в ЕС.Едно време когато бяха важен елемент в южния фланг на НАТО бе друго, ама сега....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
amanzaman
преди 11 години
подкупи от типа малък плик - на гръцки му се казва " факелаки "на турски - " чорбапарасъ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още