IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Италия се е свила с още 0,7% през второто тримесечие

Годишният спад на БВП е 2,5%, съобщи италианската статистическа служба

15:14 | 07.08.12 г. 2
Икономиката на Италия се е свила с още 0,7% през второто тримесечие

Рецесията в Италия се е задълбочила през второто тримесечие на годината, като заплашва да осуети опитите на технократа Марио Монти и правителството му да овладеят дълговата криза, предаде Ройтерс.

Правителствената статистическа служба ISTAT съобщи днес, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия за периода април-юни се е понижил с 0,7% спрямо периода януари-март, когато беше отчетен спад от 0,8%. Това означава, че икономиката на страната се свива в продължение на поне една година.

На годишна база италианската статистика отчете, че БВП на страната се е понижил с 2,5%.

Отслабването на италианската икономика ще доведе до свиване на данъчните приходи, увеличаване на безработицата и спад на потребителските разходи. Това още повече ще затрудни Монти в постигането на фискалните му цели.

В края на миналата година италианският премиер прокара икономии за над 20 млрд. евро, за да намали публичните разходи и да урегулира дълга и дефицита. Мерките обаче очевидно тежат на икономиката, тъй като сериозно удрят по инвестициите и потребителските разходи.

Аннамария Грималди, анализатор от Intesa Sanpaolo, коментира, че няма изгледи перспективите пред италианската икономика да се променят. Тя посочва, че не очаква Италия да се върне към растеж преди края на 2013 г.

Лихвите по италианските облигации продължават да стоят близо до 6%, заради което Марио Монти нееднократно призоваваше европейските му партньори да проявят гъвкавост по отношение на публичните финанси на страната.

Популярността на Марио Монти рязко спадна, откакто той зае премиерския пост и започна да прокарва стратегическите икономически реформи. Той обаче няма амбициите да остане в управлението на страната след изборите в Италия, които ще се състоят през пролетта на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Индустрията се сви след тримесечен ръстNews.dir.bg - 7 август 2012, 15:40През юни 2012 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 0.8% в сравнение с май 2012 година. Това е първи месечен спад от февруари 2012 г.На годишна база обаче има ръст от 1.5% спрямо съответния месец на 2011 година. Данните са предварителни, съобщи НСИ.На месечна база най-голям спад има при производството на химични продукти - със 17.9%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 15.8%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 15.3%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.6%, при производството на мебели - с 6.2%. Ръст е регистриран при производството на превозни средства, без автомобили - с 57.9%, при производството на облекло - с 6.8%, при производството на тютюневи изделия - с 6.3%. Производството на превозни средства има впечатляващ ръст и спрямо същия месец на миналата година - със 74.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
Можем да добавим, че спадът на БВП ще увеличи съотношението дълг/БВП, а нарастващите лихви по дълга ще влоши картината.Италия е по пързалката ... към ЕЦБ и МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още