IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти предричат, че еврозоната ще изпадне в рецесия през третото тримесечие

Липсва ясна стратегия и пътна карта за разрешаването на дълговата криза в Европа, подчертава експерт

22:39 | 16.08.12 г.
Икономисти предричат, че еврозоната ще изпадне в рецесия през третото тримесечие

Еврозоната ще изпадне в рецесия и няма да се върне към растеж преди 2013 г., показват резултатите от допитване до икономисти, организирано от Ройтерс.

Експертите също така не очакват нова агресивна реакция от Европейската централна банка, отбелязва агенцията.

Анкетираните от агенцията икономисти прогнозират, че и през третото тримесечие брутният вътрешен продукт на европейския валутен блок ще отбележи спад от още 0,2%, като най-много ще се свият икономиките на Гърция, Италия и Испания.

Очаква се еврозоната да бъде в основата на забавянето на световния икономически растеж. Освен това заради мерките за икономии, които осъществяват редица държави, икономическият ръст в еврозоната, дори и в случай, че тя оцелее в сегашния си формат, ще бъде изключително бавен, прогнозират още експертите.

Данните на европейската статистическа служба Евростат показаха, че Европейският съюз (ЕС) и еврозоната са на крачка от нова рецесия, след като икономиката на и на валутната общност, и на целия съюз се е свила с 0,2% през второто тримесечие.

От ядрото на еврозоната само германският брутен вътрешен продукт (БВП) отбелязва растеж. 

На фона на влошените перспективи пред по-слабите икономики на европейския валутен блок, очакванията за скорошен край на кризата започват да отслабват.

Скромното повишение на основната лихва на Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да спре разпространението на дълговата зараза, тъй като лихвите са вече близки до нулата и маневрите с тях не могат да направят кой знае колко, за да стимулират кредитирането.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги обеща, че ще направи всичко необходимо, за да спаси еврото, а се очакват и мащабни покупки на испански и италиански дълг по-късно през годината. На хоризонта обаче няма нищо, което да сочи, че възстановяването на икономиката е вече на ход.

Рубен Сегура-Кайуела, икономист в Bank of America Merrill Lynch, коментира, че липсва ясна стратегия и пътна карта за разрешаването на дълговата криза в Европа, заради която рязко намаляха потребителските разходи и инвестициите.

В последните няколко месеца се възобновиха и опасенията за излизане на Гърция от еврозоната. Резултатите от анкетата на Ройтерс обаче показват, че повечето от икономистите са си променили мнението и сега смятат, че за Атина е по-добре да  продължи да ползва единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още