IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали Голямата рецесия не се превръща в доживотна присъда?

Минаха 5 години от началото на кризата, но икономическата ситуация по света не се е променила особено

09:50 | 14.08.12 г. 26
Дали Голямата рецесия не се превръща в доживотна присъда?

Китай е изключително обезпокоен от трудностите с постигането на „меко приземяване“ и обмисля нов финансов стимул в размер на трилиони. Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвя да напечата „колкото пари са нужни“, за да спаси Испания и Италия. Пазарите оценяват на 80% вероятността Федералният Резерв (Фед) да пусне допълнителни средства в обращение през септември или скоро след това, пише Амброуз Еванс-Причард в свой анализ за британския Telegraph.

Няма съмнение, че съвместната работа на трите суперсили може да доведе до миницикъл на растеж в началото на следващата година. Това би било възможно само ако бъдат изпълнени дадените закани. Комбинацията от освобождаване от дългове и прекалено голям производствен капацитет по света обаче не може да бъде се изпари просто така.

Светът продължава да отбелязва икономически спад. Индустриалното производство остава под предишните си пикове в Германия (-2%), САЩ (-3%), Канада (-8), Франция (-9), Швеция (-10), Великобритания (-11), Белгия (-12), Япония (-15), Унгария (-15), Италия (-17), Испания (-22) и Гърция (-27), според данни на клона на Фед в Сейнт Луис. По този показател ситуацията се оказва по-трудна за овладяване от Голямата депресия.

Някои смятат за начало на кризата 9-ти август 2007 г. Това е денят, в който европейските банки разбраха, че са „затънали до уши“ в жилищните кредити на САЩ. Тогава ЕЦБ увеличи ликвидността на пазарите с 95 млрд. евро, което изглеждаше доста голяма сума за времето си.

Амброуз Еванс-Причард споделя, че според него решаващият момент на кризата е бил 12 дни по-късно, когато доходността на американските съкровищни бонове се сринала от 3,76 до 2,55 пункта в рамките на два часа.

„Всички помислиха, че е грешка или бъг в системата. Нищо подобно не се беше случвало преди – нито през кризите от 1929 г. или 1987 г., нито след терористичните атаки над Световния търговски център през септември 2011 г.“ , допълва той.

Инвеститорите панически прибираха средствата си от американския паричен пазар за 2,5 трлн. долара. Това се оказа дългоочакваният удар над кредитната система, чиито икономически последствия можеше да останат неясни за още една година.

След това истинското начало на Голямата рецесия започна да губи значение. Големият балон на жилищата в САЩ, който изглежда скромен спрямо европейските и китайски стандарти, вече е изцяло „спукан“. Уорън Бъфет залага на икономическо възстановяване, а Fannie и Freddie отново се „изправя на крака“.

В течение на пет години е пределно ясно, че балонът на ипотечните кредити далеч не е единственият, който се очаква да избухне. В Европа също „върлуват“ подобни безумства.

Всяка година британците отбелязваха почти 5% от БВП от увеличение на стойността на имотите. А Испания построи 800,000 жилища през 2007 г. за пазар, чиито нужди възлизаха на 250 000. Исландия, Латвия и Унгария „скъсаха синджира“. Това беше световна кредитна криза. Ако трябва да поставим епицентъра й, то той ще бъде европейският банков сектор от 35 трлн. евро.

Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Искам много добре да я запомните тази статия и след 2 години да видите какви глупости са се писали по това време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 1
Liliyanaandreeva
преди 11 години
ДОЖИВОТНА ПРИСЪДАДнес романтиката е в доктрината да ти изсекат гората на родината,да те окастрят в касата на НОЙ с жалка пенсия здравно-професионална,с нова политика боново-фискалнаКато за *** *** прости,като за вечни доживотни постиНикой вече тук не се и жалва,че присъдата е доживотна и не се обжалва!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Все пак това е статия която е много близо до истината. Да речем изстрел в девятката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Тотално, в световен мащаб е нарушен балансът между натрупване и потребление. Дялът на труда в брутния световен продукт намалява. Това е ефект от глобализацията, от свободното движение на стоки и капитали, което поставя капитала в по-изгодни позиции спрямо наемният труд. Спестяванията се натрупват в най-богатите и средната класа в новите икономики, докато останалите трупат дългове, за да се компенсира дисбаланса. Изход от тази ситуация не може да има, а капанът е щракнал и печатането на пари ще продължава до безкрайност или ще последва дълбока по-страшна от голямата депресия дефлационна яма. Балоните са следствие от липсата на пространство за инвестиции на откраднатите от труда пари, защото няма достатъчен ръст на доходите и потреблението. Всички икономически школи и течения са прекалено вторачени във финансите и не забелязват същността на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
valencia
преди 11 години
Avtorite na statiata ni zanimavat s banalizmi kato : ceni na nedvijimi imoti , zaemi , lihvi , dalgove i prochie gluposti !!! I nito duma za nai vajnoto : Nastoshatata krisa ne e predizvikana tolkova poradi ruhvane na ipotechnia pazar na USA kolkoto do nechuvanai nevijdana i nekontrolirana dosega targovia s finansovi derivati (cenni knogi) edna ot druga po falshivi ..., rasigraha se nad 20 triliona bes realno stokovo nito proizvodstveno pokritie...i nai vajnoto bes nikakva finansova regulacia , nito v USA i oshte po malko v Evropa ...sluchaino li stana vsichko tova ? Koi i po kakav nachin uspia da osashtestvi tezi bezumni prodajbi cres tai narechenite hadj fondove ? Eto tam e problema ....! Zatova mislia che Supertraider e absolutrno prav dori ..malko podcenaiva situaciata , shtoto horata ne samo shte tarchat da si varnat parite , no dori i da gi vzemat ...niama da uspeiat da gi upotrebiat efectivno po prostata prichina zashtoto shte ima strahoten haos i parite shte zagubiat stoino
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Supertrader дано да не си прав. Но ако и следващата година в световен мащаб реколтата е лоша се очаква голям глад и бунтове.Sillyboy, термина на това с което описва твоя приятел ситуацията се нарича "нова нормалност". Няма да се допусне спукване на балона а плавно изпускане. Трябват живи икономически обекти , които да се скубят и за в бъдеще. Никой не иска да си убива длъжника. Живия роб е за предпочитане пред мъртвия такъв. А за родените в робство - знаете ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
БАЦЕ
преди 11 години
супертрейдър-а непрекъснато говори за Апокалипси, хаос, брожения, глад, хиперинфлаций, масови безредици и т.н. .............. Човек , как спиш бе ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Парашута не е машина:) Виж за него може да се закачи машина, но той самия не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Твоето приятелче е *** банков служител и никога не е имало собствен капитал , който да управлява..радва се на мизерната си заплатка и не вижда по напред от нослето си.То си представя , че балъците които са си вложили парите в банката в която работи никога няма да застанат на опашка и да си ги поискат. Лошите кредити, които банките раздадоха и все още упорито продължават да раздават все някой , някога трябва да ги плати и да не си получи обратно парите от банката..понеже тя ги е дала на хора с доходи но необезпечени достатъчно с недвижим и ликвиден актив. Как ще си ги поискат хората парите и как ЕЦБ , ще забрави че влоговете са гарантирани и какво ходене по мъките ще падне за да си върнат хората парите..ще стане ясно много скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
много "евреи" малко "гои" - трябва ъпдейт или рестарт :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още