IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самарас: Гърция може да продава острови

При условие, че това не накърнява националната сигурност някои острови могат да бъдат използвани с комерсиална цел, коментира гръцкият премиер

21:28 | 23.08.12 г. 9
<p>
	Остров Монемвасия на югоизток от Пелопонес.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Остров Монемвасия на югоизток от Пелопонес. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Андонис Самарас, който тази седмица се очаква да поиска от Берлин и Париж повече време за изпълнението на поетите ангажименти по спасителната програма за страната, заяви, че Атина може да продава или да отдава под наем острови, за да съживи икономиката си, съобщава Bloomberg.

На въпрос дали Гърция ще продаде някои от островите си Самарас изтъква в интервю за френския Le Monde, че необитаеми гръцки острови могат да бъдат използвани за генериране на приходи.

„При условие, че това не накърнява националната сигурност някои острови могат да бъдат използвани с комерсиална цел“, казва Самарас. „Това не означава, че се отказваме от островите си, а че някои неизползваеми територии могат да бъдат превърнати в капитал, който да генерира приходи“.

След срещата си с премиера на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юкер в сряда Самарас обеща да ускори продажбата на държавни активи и структурните реформи като либерализацията на трудовия пазар в страната.

Вчера Самарас заяви пред германския Bild, че страната му се нуждае от „малко повече пространство, за да си поеме глътка въздух“.

„Процесът на продажба на държавни активи трябва да бъде възобновен“, коментира Юнкер. „Не игнорирам факта, че тази приватизация е трудна на фона на ежедневните слухове, че Гърция може да напусне еврозоната“.

Продажбата на публична земя на чужденци в Гърция е политически чувствителна тема.

Предложение, направено от представители на тройката институционални кредитори – Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ), за увеличаване на приходите от продажба на активи, включително недвижима собственост и земя, срещна опозицията на бившия премиер на страната Георгиос Папандреу, който през 2011 г. заяви, че ще прокара закон, забраняващ подобни сделки.

През 1996 г. Гърция и Турция почти стигнаха до война за суверенитета на необитаемия остров Имиа в Егейско море.

Атина си е поставила за цел да набере 50 млрд. евро от продажбата на държавни активи до 2020 г. - половината от приватизацията на компании и половината от недвижимо имущество.

До момента тази програма е донесла на гръцката хазна едва 1,8 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Нема такова нещо, дето ние да можеме да го направиме и българските политици да не могат да го развалат. Нещо ако требе да стане нерентабилно, неизгодно, да се продаде на безценица, да се разграби и опропасти - търси ги тех. По-добри нема а намериш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Geoinvest
преди 11 години
Германия като не можа чрез война да завладее Гърция, се мъчи да направи това с пари и ахааа да успее, но няма да им е толкова лесно какато при нас, където за единия бакшиш нашите управници се надпреварваха да продават държавните активи на безценица и за съжаление продължават да го правят без никой да ги спира. Сега е наред БДЖ, а след година-две НЕК и АЕЦ Козлодуй може да се озоват на тезгяха за продан като губещи и нерентабилни. На земата българска също ще бъде видана сметката. Един Министър вече отправи веднъж покана към Изрел да им продаде държавната земя. Може и да я повтори. Гръцкият народ обаче има много по-силен инстинкт за самосъхранение и за разлика от нас сигурно ще се съпротивлява яростно и ще защитава наследството на дедите си и това, което сам е сътворил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
"... Продажбата на публична земя на чужденци в Гърция е политически чувствителна тема..." А ние (в БГ ??!! )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ако на мен ми трябва гръцки остров баш сега ли ще тръгна да си го купувам. Със сигурност мога да поизчакам малко и цената им ще падне още. Много трудно се продава, когато си принуден да продаваш, защото всеки ще иска да те изработи. Така че това с продаването на гръцки острови ... Та чак са си поставили и цел - да наберат 50 милиарда. И какво - ще продават докато ги "наберат" ли? 50 милиарда са доста пари. Ако приемем, че един остров струва средно 100 милиона ще трябва да продадат поне 500 острова. и понеже аз повече от 20 - 30 милиона на остров не давам, значи просто ще трябва да ги продадат всичките. А за да си платят всички дългове мисля, че цялата територия изобщо няма да им стигне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
А, добър ден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Поредна новина съдържаща думите "Гърция може...."Хайде да не се хващаме повече на тази димна завеса.Когато Гърция направи нещо реално нека тогава да му обръщаме внимание.Всичко останало е пропаганда за глупаците от всички нива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
sillyboy
преди 11 години
Кой е ТАТО ?Май май се цензурираме а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още