IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти предупреждава Меркел за инфлационни рискове

Целта на италианския премиер при срещата му с Меркел е да проправи път към пазара на облигации от ЕЦБ и да спечели време

15:20 | 29.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Берлин и Монти ще се опита да поиска повече време за прилагането на реформите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Берлин и Монти ще се опита да поиска повече време за прилагането на реформите. Снимка: Ройтерс

Осем часа продължи първото заседание на кабинета в Рим след едноседмичната лятна ваканция на правителството. Осем часа, за да се разпределят задачите в правителството на технократите и да се насочи Италия въпреки мерките за икономии отново към растеж.

"Целта е по-голяма ефективност, производителност и конкурентоспособност", се казва в прессъобщението, цитирано от германския икономически всекидневник Handelsblatt. През следващите дни Монти иска да представи програмата преди бързо наближаващия край на законодателния период.

За италианските усилия за реформа днес се говори и в Берлин. На заден план обаче винаги стои въпросът колко време ще дадат на страната пазарите и ЕЦБ.

При това Монти се надява най-вече на това, че ЕЦБ отново ще облекчи пазарния натиск върху Италия чрез изкупуване на облигации - една нова парична политика, срещу която са преди всичко федералното правителство и Бундесбанк. Затова Монти започна сега открито да упражнява натиск върху Берлин.

Точно преди срещата си с Ангела Меркел в сряда той предупреди Германия за нарастващите инфлационни рискове. Голямата разлика в доходността по италианските и германските облигации води до рискове и за двете страни, твърди Монти.

„Би било справедливо да се каже, че дисбалансите са сериозен проблем за нас", каза той пред италианския вестник Il Sole 24 Ore от сряда. „Те излагат на риск и страните, които привидно печелят от това“.

Монти иска да повдигне този аргумент и по време на срещата си с Меркел. Въпреки че не казва подробности по темата, той посочи, че в разговора ще става дума за общ европейски подход към високата възвращаемост при държавните облигации на някои страни.

Да се възпира Европейската централна банка (ЕЦБ) от желанието ѝ да участва на облигационните пазари, както иска Бундесбанк, от германска гледна точка може да доведе до парадоксални явления, предупреди министър-председателят.

Точно преди една година Италия шокира партньорите си в Европа, когато заради липсата на реформи от страна на правителството на Берлускони страната потъна в мъглявината на дълговата криза. Откакто професорът по икономика и бивш европейски комисар Марио Монти през ноември миналата година застана начело на технократско правителство, то предприе строги икономии и реформи и репутацията на страната се повиши, пише в свой анализ Ройтерс.

Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
А сега Меркел да предупреди Монти и Самарас за опасност от изпадане от ЕС самолета на височина 10 000 метра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
balkando
преди 11 години
Растеж ! Мечти ! Световната икономика се пренастройва към затворено търговско пространство. Най-ефективните производители и търговци ще разпределят нишите. Скъпите и неефективни ще фалират заедно с държавите които ги подкрепят. Проклятието са паразитните посредници лобисти и консултанти.Пазарът също е ограничен ресурс. Просто досега корифеите избягваха да забелязват тази подробност, за да не губят печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още