IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти предупреждава Меркел за инфлационни рискове

Целта на италианския премиер при срещата му с Меркел е да проправи път към пазара на облигации от ЕЦБ и да спечели време

15:20 | 29.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Берлин и Монти ще се опита да поиска повече време за прилагането на реформите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Берлин и Монти ще се опита да поиска повече време за прилагането на реформите. Снимка: Ройтерс

В момента в Италия под лупа се наблюдават две политически действия. От една страна е защитата на канцлера от страна на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман, който се изказа срещу идеята Европейската централна банка да изкупува обратно облигации на държави в криза, а от друга страна – новото сближаване на Германия и Франция.

Берлин обаче бе разочарован от последното публично интервю на Монти от началото на месеца, в което той говори за "психологическо скъсване на Европа", но по-късно модерира и смекчи позицията си.

Италия пък иска на всяка цена да избегне влизане в рамките на спасителния план. Целта, според която през 2013 г. страната трябва да представи балансиран бюджет, е непроменена. Първите малки сигнали показват обрат на тренда: финансовите пазари реагираха положително във вторник на нов търг на държавни облигации, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) поиска да купува нови държавни облигации от изпаднали в криза членки.

Марио Монти обаче не разполага с много време. Най-късно до пролетта на 2013 г. парламентът ще се разпусне и ще има избори, най-вероятно в края на март.

"Всъщност ние ще имаме само още две законодателни сесии", каза министърът на околната среда Корадо Лини, „прилагането на програмата е трудно, не на последно място и заради огромния бюрократичен апарат." 

Следващото италианско правителство трябва да продължи програмата на Монти поне до 2020 г. Най-големият проблем е борбата срещу младежката безработица, която в момента е 30 процента.

Но политическите проблеми са по-сериозното изпитание за Монти от реформите, които той постепенно въвежда. Той се нуждае от партии, които да го подкрепят в една широка коалиция, но те пък продължават да са разединени и да заплашват с предсрочни избори. Така например от месеци тече дискусия за избирателна реформа, но нито една от партиите не отстъпва, въпреки че времето е кратко.

Преди да отпътува за Берлин в сряда, Монти се срещна с президента Джорджо Наполитано, а след това имаше и частна аудиенция при папата. Снощи той се срещна в Брюксел и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Италианците обаче, търпеливи въпреки изискванията за спестяване, имат само една тема: цената за бензина в Италия за първи път скочи над две евро за литър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
А сега Меркел да предупреди Монти и Самарас за опасност от изпадане от ЕС самолета на височина 10 000 метра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
balkando
преди 11 години
Растеж ! Мечти ! Световната икономика се пренастройва към затворено търговско пространство. Най-ефективните производители и търговци ще разпределят нишите. Скъпите и неефективни ще фалират заедно с държавите които ги подкрепят. Проклятието са паразитните посредници лобисти и консултанти.Пазарът също е ограничен ресурс. Просто досега корифеите избягваха да забелязват тази подробност, за да не губят печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още