IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция спасява още една задлъжняла банка

Предоставяйки 5 млрд. евро на CCCIF, страната рискува кредитният ѝ рейтинг да бъде намален

09:52 | 03.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бюро по труда във Франция. В страната вече има над 3 млн. безработни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бюро по труда във Франция. В страната вече има над 3 млн. безработни. Снимка: Ройтерс

Правителството на Франция спасява втора своя банка, но по този начин поставя под риск кредитния рейтинг на страната. Както обяви френското министерство на финансите през уикенда, правителството незабавно ще отпусне почти 5 милиарда евро финансова помощ за силно задлъжнялата малка банка Caisse Centrale du Crédit Immobilier de France (CCCIF), пише Wall Street Journal.

През миналата седмица рейтинговата агенция  Moody's понижи рейтинга на CCCIF и сега банката не може да намери на капиталовия пазар достатъчно свежи пари за изплащането на дължимите заеми. Затова правителството реши да се намеси. То обаче вече подкрепя с краткосрочни заеми френско-белгийската банка Dexia, която колабира миналата година. Dexia се нуждае от 55 млрд. евро, за да се рефинансира. Френската държава гарантира повече от една трета от тях.

В радио интервю в неделя вечерта френският премиер Жан-Марк Еро заяви, че правителството е трябвало да действа, тъй като финансовите институции са важни опорни стълбове за местните общности и за сектора на недвижимите имоти. „Държавата изпълнява своите задължения", казва Еро и подчертава, че за проблемите на банките като цяло все още се търси решение.

Предложеният за CCCIF спасителен план все пак трябва да бъде одобрен от френския парламент и от Европейския съюз. Не е ясно дали правителството няма да се опита да намали бизнеса на CCCIF или да продаде банката. Изпадналата в криза финансова институция с около 2500 служители в 300 клона е натрупала дълг в размер на 30 млрд. евро и напразно се оглеждаше за купувач.

Самата Франция обаче може да изпадне в затруднение, тъй като допълнителната тежест на разходите ще натовари и без това деликатното финансово планиране. Президентът Франсоа Оланд планира да намали бюджетния дефицит през следващата година до 3 процента от брутния вътрешен продукт и за тази цел трябва да набере повече от 30 млрд. евро. Но откакто встъпи в длъжност през май, икономическите перспективи пред страната отново се влошават.

Инвеститорите все още не са започнали да избягват Франция. Те дори не се притесниха особено, когато по-рано през годината страната загуби заради големите си задължения престижния си топ рейтинг ААА от страна на Standard & Poor's. През последните месеци  правителството дори успя да продаде правителствени облигации при отрицателни лихвени проценти, което намали до известна степен натиска върху бюджета.

Но помощта за CCCIF може да обърне тренда. Рейтинговата агенция Moody's, която през миналата седмица понижи рейтинга на банката с три пункта, отдавна присъди на Франция "негативна перспектива". Тя може да извърши оценка на кредитоспособността на страната през тази или следващата година и да намали рейтинга, обяви агенцията през май.

Цялата икономика очевидно не се справя толкова добре, колкото преди няколко месеца. През уикенда френски министри са заявили, че страната вече е преминала над символичното ниво от три милиона безработни.

„Дали пространството ни за действие е ограничено? Очевидно е, че отговорът е "да", заяви и премиерът Еро в неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още