fallback

И Португалия вече не издържа на бюджетните рестрикции

Профсъюзи и организации на дребния и средния бизнес не приемат повече мерки за строги икономии и настояват за насърчаване на растежа

11:28 | 04.09.12 г. 20
Автор - снимка
Редактор

Португалски профсъюзи и бизнес асоциации призоваха международните кредитори на страната да облекчат бюджетните ѝ цели за настоящата година на фона на нарастващите признаци, че те не могат да бъдат изпълнени без допълнителни мерки на строги икономии, съобщи MarketWatch.

“Не приемаме повече мерки на строги икономии“, заяви Жоао Проенса, председател на втората по численост конфедерация в страната União Geral de Trabalhadores, представляваща 50 профсъюза и 520 000 работници, след среща с представители на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Представителите на „тройката“ са в Лисабон за пета поредна тримесечна оценка на програмата, по която се отпускат кредити на Португалия след изпълнение на съответните мерки за консолидиране на бюджета.

„Всички нови мерки трябва да насърчават растежа, а не да му нанасят поредния удар“, смята Проенса.

Изявлението му бе подкрепено от останалите профсъюзни лидери и представители на дребния и средния бизнес, присъствали на срещата. По техните думи представителите на „тройката“ не са показали дали биха понижили целта за бюджетния дефицит или биха поискали от правителството да въведе допълнителни мерки на строги икономии.

„Правителството трябва да се споразумее с ЕС за облекчаване на целите“, заяви Жоао Виейра Лопеш, председател на Португалската търговска конфедерация, предупреждавайки, че резкият спад във вътрешното потребление и увеличаването на данъците ще продължи да изхвърля компании от бизнеса и ще потопи в страната в още по-дълбока рецесия.

Португалия бе отличникът на системата за мерки на строги икономии, създадена от ЕС, откъдето силно желаеха да демонстрират, че прилагат вярното решение за кризата в еврозоната. Все повече обаче нарастват доказателствата, че част от мерките упражняват прекалено голям натиск върху и без това крехката икономика.

Вчера португалска парламентарна комисия, натоварена със задачата да анализира бюджета на страната, обяви, че дефицитът за първата половина на годината се очертава между 6,7% и 7,1% от брутния ѝ вътрешен продукт, след като високата безработица и фалитите на компании са нанесли удар върху данъчните приходи и са увеличили разходите на правителството за социални помощи.

Ако се потвърдят, данните за първото тримесечие ще направят на практика невъзможно постигането на целта за бюджетен дефицит от 4,5% от БВП за 2012 г. без прилагане на допълнителни мерки, посочват от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още