IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закъсалите страни от еврозоната незабелязано възвръщат силата си

Оказва се, че пострадалите от кризата в Европа Италия, Ирландия, Испания и Португалия постепенно подобряват конкурентоспособността си

10:20 | 10.08.12 г. 7
<p>
	Италия, Ирландия, Португалия и Испания постепенно подобряват конкурентоспособността си.<em>&nbsp;Илюстрация: Getty Images News</em></p>

Италия, Ирландия, Португалия и Испания постепенно подобряват конкурентоспособността си. Илюстрация: Getty Images News

По време на Олимпийските игри в Лондон една реклама се върти постоянно. Тя представя червен Cadillac ATS, който ускорява, преминавайки през Атласките планини на Мароко, а изненаданият му съпътник крещи: „Караме с най-бързата възможна скорост, с която може да кара всеки без да падне от скалите!“.

Дисковите спирачки, които позволяват тази каскада да бъде извършена, са направени от Brembo. Това е компания от региона на Ломбардия в северна Италия, която не може да бъде причислена към фразите, използвани за южната държава, от сорта на „разхайтени“ или „в упадък“. 

Brembo е влиятелна експортна компания с приходи за първите шест месеца на 2012 г., възлизащи на 703 милиона евро – 11% повече от миналата година. Най-големият пазар на италианския производител е Германия, където беше наградена от Daimler за доставчик на годината.

“Приетите занапред поръчки ни позволяват да очакваме добри приходи през следващите месеци“, каза председателят Алберто Бомбасеи на 31-ви юли при обявяването на увеличените приходи и печалба за първата половина на годината.

Това, което се пропуска покрай финансовата криза в Европа, е, че някои от пострадалите страни безшумно подобряват международната си конкурентоспособност след събитията от 2008 г., пишат от Bloomberg Businessweek.

Някои от засегнатите държави успяват да намалят вноса и да увеличат износа си. Например търговският дефицит на Испания днес е една четвърт от размера му преди кризата. Италия пък отбеляза един милиард излишък в търговията през май.  Ирландия понижи драстично разходите за труд. МВФ отбеляза миналия месец, че дори Португалия е станала по-малко зависима от чужд капитал.

Голямата трагедия на Европа е, че тя е наистина близо до цялостното си съвземане, но може би недостатъчно близо. Международните кредитори губят вяра в способността на задлъжнелите страни да излязат от затрудненото положение. Затова те настояват да се подсигурят срещу завишения риск,  изисквайки по-високи лихвени проценти. Ако цените на заемите се покачат още, това може би ще доведе едва стабилизиралите се в международен аспект страни до омагьосания кръг от фалит и девалвация.

За да спечелят инвеститорите на своя страна, държави като Испания и Италия трябва да представят правдоподобни доводи, че ще успеят в дългосрочен план да изкарат достатъчно пари от износ, за да покрият разходите за внос и да им остане достатъчно за вноските по заемите. Така че накрая не дипломатите и банкерите ще решат съдбата на общата валута и ЕС, а компаниите като Brembo.

Зад процесите, които кипяха в Европа през първото десетилетие на века, се крият някои наистина силни страни на държавите. Дори днес, когато цените на заемите се покачват, а местните пазари се свиват, много от лидерите в износа на Европа се представят забележително.

Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Съвършенни фантазии - с вътрешна девалвация , т.е. дефлация да се избегне същинската девалвация на парите - еврото. Това не може да стане по следните причини-1. необходимо е в пъти свиване на бюджетните разходи , не в проценти.2. свиването на бюджетните разходи трябва да свие и бюджетните заплати пак в пъти а не в проценти.3.повишаването на производителността не е лека задача в нетехнологичните сектори , а те са гръбнака на икономиките в повечето страни..закъсали в момента.4.технологичните сектори не могат да поемат основната тежест на девалвацията - дефлацията , ние виждаме че те вместо да вървят в тази посока са отпрашили в обратната. Те може да си повишават производителността , но разходите си не могат да свият..цената на енергията няма да тръгне да пада в дългосрочна тенденция или пък цените на суровините. Точка 4 обезсмисля всички надежди за връщане на икономиката към нормални показатели на растеж чрез дефлация.ДЕВАЛВАЦИЯТА е решението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
crazy_moni
преди 11 години
Да, в България безработицата е доста голяма, но пък същевременно се отварят и доста ключови позиции. Значи все пак има някакво движение. А и също така, според мен традициите се оказват влиянието....все пак Италия и Испания са и едни от най-посещаваните държави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
Всички казват, че безработицата не намалява, но по време на криза всяко предприятие оптимизира дейностите за да оцелее. Една от основните оптимизации е увеличение на производителността. Това мисля важи доста за България, тъй като тук този показател е доста нисък спрямо европейските стандарти. Затова смятам че производителността ще се увеличава доста по - бързо намаляването на безработицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
rinaa1
преди 11 години
Тези, които работят за износителите, трябва да получават големи заплати заради по-високите си разходи за мляко, разкрасителни продукти и адвокати.- алооооооооооооо , преводачът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Ако те притеснява високата безработица би следвало да знаеш и мерките за борба с безработицата. ТАКИВА НЯМА. Ако ти е интересно аз правя един икономически бюлетин. Можеш да ми пишеш на botev.niki***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
fenixsz
преди 11 години
Незнам дали наблюдавате, но последно време има позитивни сигнали и в България в тази насока. Ако следите пазара на труда, ще установите, че често се появяват мениджърски позиции в производствени компании, както и shared service центрове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още