IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в еврозоната е на тригодишно дъно

Всички данни сочат, че икономиката на държавите от валутния съюз е навлязла в рецесия през третото тримесечие

22:32 | 27.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес доверието в еврозоната е на тригодишно дъно

Бизнес доверието в еврозоната е спаднало до тригодишно дъно през септември, което заедно с други икономически индикатори сочи рецесия за региона, съобщава Ройтерс.

Свиването на кредитирането и растящата безработица в Германия, която доскоро бе двигател на растежа в еврозоната, влошават картината, като според икономисти няма надежда за растеж през третото тримесечие.

„Ситуацията е лоша. Всички данни са негативни, вървим към още едно тримесечие на свиване на икономиката”, коментира Карстен Бжески, икономист в ING.

Икономиката на еврозоната стагнира през първото тримесечие, а през второто се сви с 0,2%. Очакваният спад през третото ще отбележи официално изпадането й в рецесия.

Месечното изследване за икономическите нагласи на Европейската комисия (ЕК) показа спад на индекса за еврозоната до 85 пункта от 86,1 пункта през август. Икономисти, запитани от Ройтерс, не очакваха промяна.

„Това е още един удар по надеждите за растеж в региона, особено след като идва от проучване сред мениджърите по доставки, което сочи, че през този месец производството и услугите се свиват с най-бързото си темпо от 39 месеца”, посочва Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight.

Индикаторът за бизнес климата на ЕК за еврозоната, който показва фазата на бизнес цикъла, е спаднал до -1,34 пункта през септември от -1,18 през август при очаквания за -1,19 пункта. Данните са най-слабите от октомври 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
meto76
преди 11 години
Ето ключово число за запомняне от онези, които следят спора между Boeing и Airbus: чрез процеса на СТО за разрешаване на спорове бе установено, че незаконното финансиране на Airbus е на стойност 19 млрд. долара. Съответното число, установено за Boeing, е между 3 и 4 млрд. долара. Така че това е началната точка на нашето обсъждане, каза Пънк.Псевдо държавната компания Еърбъс ще фалира, ако трябва да връща дотациите получени от Германия и Франция.Затова Еърбъс иска сега да се влее във BAE Systems-British Aerospace Systems)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още