IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ проверява законността на заемите си за испански банки

Рейтингът на някои испански облигации предполага, че те са напълно непригодни за обезпечение на заеми от ЕЦБ

14:19 | 05.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) проверява дали не е нарушила собствените си правила при отпуснето на заеми за испански банки при твърде щедри условия, заяви в неделя говорител на институцията, цитиран от CNBC.

Германският седмичник Welt am Sonntag цитира резултати от собствено изследване, според което испанските банки са получили подкрепа от ЕЦБ при цена за финансирането от 0,5%, въпреки че рейтингът на испанските ДЦК, които са предоставени като обезпечение, предполага, че ЕЦБ е трябвало да поиска 5,5%.

Рейтингът на някои испански облигации предполага, че те са напълно непригодни за обезпечение на заеми от ЕЦБ.

„ЕЦБ разследва проблема“, заявява говорител на банката.

Под въпрос са заеми за близо 80 млрд. евро, гарантирани с 18-месечни испански ДЦК, които според вестника са класифицирани погрешно като облигации с първокласен рейтинг, въпреки че много от тях са с неинвестиционен рейтинг „B”, присъден им от основните рейтингови агенции - Moody's, Fitch и Standard & Poor's.

„Сделките с определени испански ДЦК хвърлят съмнения върху качеството на управлението на риска в ЕЦБ, тъй като облигациите, предоставени от испанските банки като обезпечение, посрещат изискванията на централната банка само отчасти“, се казва в материала на Welt am Sonntag.

Ако рейтингът на облигациите не е адекватен, засегнатите банки е трябвало да използват като обезпечение други ценни книжа за близо 16,6 млрд. евро, посочва изданието.

Подобно на други консервативни германски медии всекидневникът е критичен към усилията на ЕЦБ да се справи с дълговата криза в еврозоната особено, когато банката предлага да купи неограничено количество дългове от силно задлъжнели страни като Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Е то в ЕЦБ вярват ли си, че всичко ще се плати някога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още