IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив Мерш все пак влезе в борда на директорите на ЕЦБ

Преди месец ЕП отхвърли кандидатурата на гуверньора на Люксембургската централна банка с искането жена да заеме овакантения пост

10:26 | 23.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ив Мерш влезе в борда на ЕЦБ. <em>Снимка: Люксембургската централна банка</em></p>

Ив Мерш влезе в борда на ЕЦБ. Снимка: Люксембургската централна банка

Европейският съвет одобри кандидатурата на Ив Мерш за член на борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Мандатът му е осемгодишен и започва от 15 декември, става ясно от съобщението на институцията.

Ив Мерш е гуверньор на Люксембургската централна банка. Той ще замести Жозе Мануел Гонзалес Парамо, чийто мандат изтече на 31 май.

Кандидатурата на Мерш не срещна одобрението на европейските депутати, които поискаха повече жени в борда на директорите на банката.

Според европейското законодателство обаче членовете на борда на директорите на ЕЦБ се избират от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство. Предложение прави Съвета на министрите след консултации в Европейския парламент и с ЕЦБ. 

Бордът на директорите на централната банка е отговорен за монетарната политика в еврозоната.

Ив Мерш започва кариерата си като експерт във финансовото министерство на Люксембург. През годините заема различни позиции, сред които и заместник директор на Световната банка. и член на борда на Европейската инвестиционна банка. 

От 1998 година Мерш заема поста управител на централната банка на Люксембург.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още