IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жена застава начело на европейския банков надзор?

Германия и Франция искат да наложат своя представителка за ръководител на новия орган

08:24 | 07.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Жена застава начело на европейския банков надзор?

Германия и Франция настояват на върха на новия европейски банков надзор да застане жена, пише в днешния си брой германския Süddeutsche Zeitung, позовавайки се на източници сред преговарящите. И двете страни искат да наложат свой представител и могат да покажат подходящи кандидати: Елке Кьоног ръководи германския регулатор BaFin, а Даниел Ноа е начело на френския банков надзор ACP като генерален секретар. Според вестника европейските дипломати намират леко предимство на французойката. 

Ако новото ведомство бъде базирано във Франкфурт, френски ръководител ще се погрижи за необходимото "дипломатическа равновесие". Органът се очаква да бъде създаден под егидата на Европейската централна банка (ЕЦБ). "Държавите-членки знаят, че няма да могат още дълго време да устоят натиска да предоставят добрите европейски работни места и на жени“, цитира вестникът един от преговарящите.

Европейският парламент настоява жена да бъде представена в Управителния Съвет. Евродепутатите забавиха влизането на представителя на Люксембург Ив Мерш в ЕЦБ. Според вестника правителствата в Берлин и Париж настояват, главният надзирател да се избира от Контролен съвет, в който да участват членовете на ЕЦБ и националните надзорни органи. Това би открило пътя за назначаването на една жена, е цитиран комисарят по вътрешния пазар Мишел Барние.

Като фаворит за председател на новата комисия се считаше и заместник-председателят на Бундесбанк Сабине Лаутеншлагер, която беше похвалена като подходяща кандидатура и от няколко водещи представители на ЕЦБ.

В средата на октомври лидерите на държавите от еврозоната се споразумяха за общия надзор над банките в еврозоната, но не постигнаха съгласие за директната рекапитализация на финансовите институции със средства от постоянния спасителен фонд на европейския валутен блок. Съгласно споразумението Европейската централна банка (ЕЦБ) ще наблюдава всичките 6 хил. банки в европейската валутна общност. По настояване на Германия обаче, и с компромис от страна на Франция, се прие, че националните регулатори ще продължат да носят отговорност за малките местни банки, а ЕЦБ ще има правото да се намесва при необходимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още