IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките пенсионни фондове няма да участват в обратното изкупуване на дълга

Правителството гледа на облигациите, притежавани от пенсионните фондове, като на свое задължение към пенсионната система, заяви премиерът Самарас

11:43 | 03.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Гръцките пенсионни фондове няма да участват в обратното изкупуване на дълга

Гръцкият премиер Андонис Самарас е заявил, че правителството ще поиска от банките в страната да участват в обратното изкупуване на дълга, но няма да предяви същите претенции към пенсионните фондове, съобщи РИА Новости, като се позова на интервю на министър-председателя за местния вестник Proto Thema.

Гръцките банки притежават държавни облигации на стойност 17 млрд. евро, докато пенсионните фондове разполагат с ценни книжа от същия тип за около 8 млрд. евро. Същевременно общият обем на гръцкия дълг, който е собственост на частни кредитори, е на стойност 63 млрд. евро.

„Банките няма да загубят, защото облигациите по техните баланси понижиха цената си“, е казал Самарас. По думите му правителството гледа на държавните облигации, притежавани от пенсионните фондове, като на свое задължение към пенсионната система.

Освен това банките за разлика от пенсионните фондове ще получат 40 млрд. евро от Европейския съюз за рекапитализирането си, като средствата трябва да бъдат преведени през декември след приключване на операцията по обратното изкупуване на дълга.

През пролетта на тази година Гърция вече проведе принудително отписване на част от дълга си към частните инвеститори на стойност 100 млд. евро и пое ангажимент да не провежда преструктуриране по облигациите, емитирани в замяна на старите.

Цената на облигациите обаче продължава да остава под номинала им, което позволи на кредиторите на страната от ЕС и Международния валутен фонд през ноември да одобрят програма за обратно изкупуване на ценните книжа. Очаква се при изкупуване на собствените си облигации на по ниска цена Гърция да понижи дълга си с около 20 млрд. евро.

Междувременно страната обяви, че ще проведе обратното изкупуване на облигациите по метода на модифицирания холандски аукцион, при който инвеститорите обявяват за колко биха искали да продадат облигациите си, преди да се определи цената, съобщи Ройтерс.

Гърция установи диапазон за минимална цена между 30,2% и 38,1% от номинала, а за максимална – между 32,2% и 40,1% в зависимост от срока на погасяване на 20-те емисии облигации в оборот, като посочи, че ще похарчи до 10 млрд. евро за покупки.

Инвеститорите трябва да заявят интерес до 7 декември, като се очаква датата за уреждане на сделките да бъде 17 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още