IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да вдигне таксите на бъдещата клиринг система заради слабата търговия

Новата платформа Target2Securities (T2S) трябва да започне да действа през 2015 г., като целта й бе да понижи разходите на транзакция

18:20 | 03.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ може да вдигне таксите на бъдещата клиринг система заради слабата търговия

Европейската централна банка може да повиши таксите, които налага на потребителите на планираната система за разплащания при търговия с акции и облигации в еврозоната заради слабата търговия на финансовите пазари през периода на дълговата криза в еврозоната, съобщи Ройтерс.

Новата платформа Target2Securities (T2S) трябва да започне да действа през 2015 г. и първоначалната ѝ цел е да понижи търговските разходи за инвеститорите до около 15 евроцента на транзакция, но слабите търгувани обеми може да принудят ЕЦБ да поиска по-висока такса.

Уреждането на сметките, което е последната стъпка във всяка сделка, където собствеността на облигация или акция преминава от продавача към купувача, зависи от система за обмен на трилиони евро.

Жан-Мишел Годфроа, председател на Борда на директорите на T2S, посочва в свое изявление, че обемите, докладвани от 23-те клирингови къщи, които са подписали договор с платформата, са с около 18% по-ниски от очакваните през 2010 г. заради кризата.

"Това дава на борда на директорите на T2S причина за опасения, тъй като едно от основните предположения на ценовата политика на платформата бе, че обемите в Европейския съюз ще бъдат с не повече от 10% по-ниски от предвижданите“, изтъква Годфроа. Той добавя, че бордът на директорите ще търси начини да избегне увеличаването на таксите за потребителите.

Търговската активност при акциите страда и от липсата на нови компании, навлизащи на пазара, както и от по-ниското ниво на активността при сливанията и придобиванията, отколкото в навечерието на финансовата криза.

На конференцията Euro Finance Week през миналия месец Годфроа отбеляза, че една от възможностите за постигане на първоначално планираните икономии е да бъдат включени и други активи като например международни облигации.

„Това, което искаме да направим, е да открием нови пазари. Включването на международните облигации в разплащанията може да ни помогне да запълним разликата“, каза тогава той.

Първите клирингови къщи, които ще преминат към новата система на разплащания, ще бъдат системата за разплащания за ценни книжа на гръцката централна банка, италианската Monte Titoli, тази на малтийската фондова борса, румънската Depozitarul Central и швейцарската SIX-SIS.

От юли 2016 г. към тях ще се присъединят белгийската система за разплащания за ценни книжа NBB-SSS, Euroclear ESES, испанската Iberclear, португалската Interbolsa и словашката CDCP. От ноември същата година  ще се включат Clearstream Banking, австрийската OeKB, Euroclear FIN, LuxCSD, датската VP Securities и филиалът ѝ VPLux, естонската AS Eesti Väärtpaberikeskus, литовската CSD, KDD Slovenia и Keler Hungary.

По този начин централните депозитари на ценни книжа на групите Clearstream и Euroclear, които осигуряват около две трети от обемите на T2S, няма да се включат в нея по едно и също време, понижавайки риска от пробив в системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още