IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони предлага да подкрепи коалиционно правителство на Монти

Аз нямам лични амбиции, изтъква 76-годишният бивш премиер, които само преди дни отново заяви кандидатурата си

11:22 | 13.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони. Снимка: Ройтерс

Политическата драма в Италия претърпя нов неочакван обрат, след като Силвио Берлускони обяви в сряда, че може да се откаже от намерението си да управлява страната отново, ако премиерът технократ Марио Монти се съгласи да се кандидатира на предстоящите догодина избори като лидер на широка „умерена“ коалиция, съобщава Financial Times.

Предложението на Берлускони да се оттегли от надпреварата е направено едва 4 дни, след като той заяви собствената си кандидатура. То обаче беше незабавно отхвърлено от няколко малки центристки партии - бивши съюзници на медийния магнат, които определят подобен политически ход като признак на отчаяние.

Изявлението беше направено след ден на спекулации, че Берлускони преосмисля позицията си поради опасенията, че неговата собствена дясноцентристка партия Il Popolo della Libertà (PdL) е на път да се разцепи на фона на острите критики от страна на европейските лидери и Католическата църква срещу поведението на бившия премиер.

76-годишният милиардер, който подаде оставка преди 13 месеца, след като облигационните пазари изправиха Италия на ръба на фалита, припомни, че през октомври е предложил на премиера да оглави широка умерена коалиция. Монти обаче е отхвърлил предложението.

„Ако неговата позиция се промени, няма да има проблеми да се оттегля... Аз нямам лични амбиции“, коментира Берлускони. Въпреки това той изрази съмнение, че Монти би се съгласил на подобна стъпка.

Миналата седмица PdL оттегли подкрепата си за правителството на Марио Монти и това накара италианският премиер да заяви в събота, че ще подаде оставка веднага, след като парламентът на страната приеме бюджета за 2013 г.

Ако това се случи, парламентраните избори в Италия могат да бъдат изтеглени с повече от месец по-рано, като за вероятна дата се посочва 17 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още