IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър се сдоби със заместник-председател на централната банка след ... 50 години

Опозицията обвинява президента, че нарушава конституцията, тъй като постът е запазен за представител на кипърските турци

10:30 | 05.02.13 г.
Кипър се сдоби със заместник-председател на централната банка след ... 50 години

Президентът на Кипър Димитрис Христофиас реши да назначи Спирос Ставринакис на поста заместник-председател на централната банка на страната, който бе вакантен в продължение на ... 50 години, съобщи ИТАР-ТАСС.

Постът бе освободен през 1963 г., когато станаха кървавите сблъсъци между гръцката и турската общност на острова, което доведе до фактическото му разделяне на две части и до излизане на кипърските турци от правителството на страната. Според тогава действащата конституция на островната република постът бе запазен за представител на кипърските турци.

Действията на Христофиас обаче предизвикаха взрив на възмущение от страна на опозицията, която гледа на тях като на опит на сегашната власт да увеличи влиянието си във финансовата област в навечерието на насрочените за17 февруари президентски избори.

Настоящият президент не се е кандидатирал за преизбиране, а последните социологически проучвания предвиждат победа на лидера на основната опозиционна партия Демократически сбор Никос Анастасиадис. Анастасиадис вече заяви, че ако бъде избран, ще преразгледа всички назначения на държавни постове, направени през последните няколко месеца.

Новото правителство пък ще положи клетва на 1 март.

Ставринакис е съратник на настоящия управител на централната банка Паникос Димитриадис.

Правителството отхвърли и обвиненията от страна на опозицията, че тази стъпка представлява нарушаване на конституцията на страната. Христофиас заяви, че то е било взето по силата на настоятелната нужда в условията на преживяваната от страната криза. По думите му „назначаването на заместник-председател на централната банка има важно значение за Кипър като държава-членка на Европейския съюз“.

Той изтъкна също, че създалото се положение във финансовата област изисква „да бъде оказвана по-голяма подкрепа на управителя на централната банка при приключването на преговорите по програмата за помощ от международните кредитори, а впоследствие – и на нейното осъществяване“.

До момента Кипър бе единствената държава в ЕС, където постът на заместник-управителя на централната банка оставаше вакантен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още