IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция търси нови мерки за спестяване на 5 млрд. евро от бюджета за 2014 г.

По-ниският от очакваното икономически растеж принуждава правителството на социалистите да затегне коланите

21:49 | 08.03.13 г.
Франция търси нови мерки за спестяване на 5 млрд. евро от бюджета за 2014 г.

Френският премиер Жан-Марк Еро нареди на министрите си да намерят начин да спестят 5 милиарда евро, тъй като по-ниският от очакваното икономически растеж принуждава правителството на социалистите да затегне коланите, предадоха DPA и AFP, цитирани от БТА.

Трябва да определим нови мерки за икономии на обща стойност 5 милиарда евро в държавния бюджет за 2014 година, посочи Еро. "Тези спестявания ще ни дадат възможност да гарантираме възстановяването на държавните финанси и ще осигурят финансирането на вече договорени мерки за увеличаване на конкурентоспособността, справяне с безработицата и укрепване на социалното подпомагане за повечето нуждаещи се", допълни той.

Съкращенията, които са в допълнение към 60-те милиарда евро, определени от френския президент Франсоа Оланд за периода на мандата му, целят постигането на балансиран бюджет до 2017 година.

Досега правителството се отнасяше с неохота към идеята за съкращения и предпочиташе да се опитва да уравновеси разходите и приходите чрез повишаване на данъците, отбелязва DPA. "Днес съсредоточаваме действията си върху контролиране на разходите", посочи Жан-Марк Еро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още