IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания настоява за либерализиране на ГМО режима в ЕС

Ако ЕС остане на сегашната си позиция, трябва да върнем лицензионния режим за ГМО продуктите на националните правителства, коментира дипломат

12:02 | 09.03.13 г. 62
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания настоява за либерализиране на пазара на генно модифицирани организми (ГМО) в Европа в опит да преодолее съпротивата на много европейски страни, включително Австрия и Франция, съобщава Financial Times.

Секретарят по околната среда към кабинета в Лондон Оуен Патерсън ще направи предложението за либерализиране на режима с твърдата подкрепа от страна на премиера Дейвид Камерън и финансовия министър Джордж Озбърн.

До този момент Брюксел е одобрил само два ГМО продукта за употреба като храна в сравнение със САЩ и други страни по света, където ГМО продуктите са широко разпространени.

ЕС е подложен на натиск да либерализира ГМО сектора поради увеличаващите се цени на земеделската продукция. Британски фермери предупреждават, че от май няма да са в състояние да  гарантират, че пилетата, които отглеждат, ще са хранени единствено с незамърсен от ГМО фураж.

Съпротивата срещу ГМО продуктите произтича не само то Брюксел. Мнозинството европейци са твърдо против употребата на така наречените „Франкенщайн храни“ още повече, след като скандалът с откритото в търговската мрежа конско месо повиши чувствителността към безопасността на храните.

„Ако Европейският съюз (ЕС) остане на сегашната си позиция, ние трябва да се опитаме да дерегулираме режима на лицензиране на ГМО продуктите като върнем това правомощие на националните правителства“, коментира Джордж Фриман, депутат от Консервативната партия и привърженик на инициативата.

Защитниците на ГМО технологията следят отблизо предстоящите търговски преговори между ЕС и САЩ за създаването на Трансатлантически съюз. Американски политици също настояват за либерализация на ГМО пазара в ЕС като част от по-широка сделка.

Миналия месец президентът на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу предупреди, че ЕС няма намерение да прави компромиси по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

52
rate up comment 2 rate down comment 9
Черкезов
преди 11 години
Ами ако е вярно, е добре за планетата и човечеството. Тази планета е пригодена за 600 000 000 човека, максимум 1 милиард.Д-р Черкезов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 11 rate down comment 1
comet
преди 11 години
Това за 3-4 деца звучи прелестно добре, ама ето какво става по света: след 10 години хранене на свинете със ГМО царевица, фермата на фермера фалира, защото ... свинете стават стерилни.http://***.youtube.com/watch?v=eilDbdLAyFsИзследвания с мишки (хранени с ГМО храна) пък доказват масова стерилност при третото поколение.Предполагам стерилност Черкезов и Петров не ги лови, но аз лично за себе си не съм убеден че съм над Законите на Природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 11 години
Тезата на Петров не може д бъде оборена. Според нея е по-добре примерно да поемате някакъв премерен риск, но да имаме по 3-4 деца. А вие предпочитате да не мислим много са това и да се концентрираме върху собственото си здраве и благополучие. Не ми давайте за пример непрекъснато Африка. Тя беше 20 пъти по-малка по население от Европа, а сега е по-голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 21 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Човече, ти верно добре ли си? Послушай колегата @nobel, наистина...! Трябва да си много изтрещял, за да твърдиш, че някой умира от глад в България заради отсъствието на ГМО пшеница! В Бългатия никой не страда от липса на пшеница, а от нейната цена! Цената на пшеницата обаче се определя от известно време доста далеч от България, главно по места, където отглеждането на ГМО културите е в разцвет.Реколтата на пшеница в Европа традиционно е добра и качеството и количеството й зависи единствено от капризите на времето - суша или наводнения, срещу които фактори и ГМО сортовете са също учзвими.С Петров рудно ще убедите някого в каузата си! Опитайте в Африка, там има всички условия да произвеждате мутантите си и да ги раздавате без пари, щом сте толкова згрижени за умиращите от глад. Тук и традиционната пшеница ни върши чудесна работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 11 години
Една жена ми каза, че ГМО организмите са много опасни. В резултат на инициирани от пълнолунието мутации, в ГМО царевицата се отделя привнесения фрагмент ДНК и обособява плазмодий(форма на живот без ядро в клетката). Този плазмодий след стриването на царевичните зърна се разпространява в околната среда. При случайното му попадане в ушната мида на човек, преминава чрез ушния нерв в главния мозък и чрез кръвта или лимбичната система(най-вероятно и двете) достига до кортекса. Там се настанява в сивото мозъчно вещество и фактически се храни с него. Процеса е бавен и в много случай незабележим. В резултат на заразяването много хора оглупяват, без видима причина. Всичките пострадали започват да се изявяват като АНТИ - ГМО - АКТИВИСТИ. Също така те са двигател и на идеологията, " ДА ОСТАВИМ НА БРАТЯТА *** ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТ КАТУН".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 18 rate down comment 0
Big Stan
преди 11 години
Черкезов, хората по селата умират не от глад, а от *** бандитизъм. За справка ела да те заведа в с. Мечка. Убват стари хора за два лева без капка милост и на другия ден ги пускат от полицията, защото са психично болни. Ами такива са, плод на кръвосмешения от десетилетия. Хората не могат да откъснат и един домат от градината, всичко се обира. Гледат по една кокошка и то в къщата си, колкото да има някаква животинка покрай тях. Айде стига с твоите глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 17
Черкезов
преди 11 години
Посочи ми един случай на умрял от биотехнобогични храни?!!!!!!Няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 13 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Докторе, вие съвсем определено имате нужда от лекар. Много съм загрижен за психичното ви здраве. Вие смятате себе си най-малко за Иисус. Мястото ви не е тук. Обърнете се към специалист и поискайте да направят изследвания за това как ГМО, или химикалите с които работите влияят на психиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 15
Черкезов
преди 11 години
Имам желания да нахраним един милион мизерстващи Българи!Но как да го направим като закона ни забранява?!Как не ви е срам, двуличници, знаете ли какъв глад е по селата?!Лицемери!Вие по далеч от панелката у София и чалготеката явно не ходите.Не всички са държавни чивноци като вас!Има 80% безработица по селата и хората буквално умират от недохранване!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 3
comet
преди 11 години
За опасностите от ГМО и подобни не коментирам, има си интернет, инфо бол за средностатистическия "инвестор". Това което коментирам е как има хора тук които пускат коментари с позиции да провокират дискусии/раздумки, като да си нямат по-сериозни занимания. Те че си нямат ясно, но поне да уважават другите отделили от свободното си време, защото времето е ценно, колеги/приятели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още