IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания настоява за либерализиране на ГМО режима в ЕС

Ако ЕС остане на сегашната си позиция, трябва да върнем лицензионния режим за ГМО продуктите на националните правителства, коментира дипломат

12:02 | 09.03.13 г. 62
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания настоява за либерализиране на пазара на генно модифицирани организми (ГМО) в Европа в опит да преодолее съпротивата на много европейски страни, включително Австрия и Франция, съобщава Financial Times.

Секретарят по околната среда към кабинета в Лондон Оуен Патерсън ще направи предложението за либерализиране на режима с твърдата подкрепа от страна на премиера Дейвид Камерън и финансовия министър Джордж Озбърн.

До този момент Брюксел е одобрил само два ГМО продукта за употреба като храна в сравнение със САЩ и други страни по света, където ГМО продуктите са широко разпространени.

ЕС е подложен на натиск да либерализира ГМО сектора поради увеличаващите се цени на земеделската продукция. Британски фермери предупреждават, че от май няма да са в състояние да  гарантират, че пилетата, които отглеждат, ще са хранени единствено с незамърсен от ГМО фураж.

Съпротивата срещу ГМО продуктите произтича не само то Брюксел. Мнозинството европейци са твърдо против употребата на така наречените „Франкенщайн храни“ още повече, след като скандалът с откритото в търговската мрежа конско месо повиши чувствителността към безопасността на храните.

„Ако Европейският съюз (ЕС) остане на сегашната си позиция, ние трябва да се опитаме да дерегулираме режима на лицензиране на ГМО продуктите като върнем това правомощие на националните правителства“, коментира Джордж Фриман, депутат от Консервативната партия и привърженик на инициативата.

Защитниците на ГМО технологията следят отблизо предстоящите търговски преговори между ЕС и САЩ за създаването на Трансатлантически съюз. Американски политици също настояват за либерализация на ГМО пазара в ЕС като част от по-широка сделка.

Миналия месец президентът на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу предупреди, че ЕС няма намерение да прави компромиси по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

42
rate up comment 1 rate down comment 4
comet
преди 11 години
За опасностите от ГМО и подобни не коментирам, има си интернет, инфо бол за средностатистическия "инвестор". Това което коментирам е как има хора тук които пускат коментари с позиции да провокират дискусии/раздумки, като да си нямат по-сериозни занимания. Те че си нямат ясно, но поне да уважават другите отделили от свободното си време, защото времето е ценно, колеги/приятели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 20 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Бе айде стига с това ГМО. Никой не ги кара в Африка и Азия да имат по 5-8 деца и останалия свят да се чуди как да ги изхранва.Бабата на село не може да гледа кокошки че не ги гледала по изискванията, дядото не може да гледа овце и агнета по същата причина. На село хората имат дворове по 3-6 дка - голф ли да играят в тях?Едни големи фирми трябва сега да им утрояваме печалбите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 26 rate down comment 1
Big Stan
преди 11 години
Какъв глад бе пичове. Човечеството буквално изхвърля 40% от храната, която произвежда, а вие искате още по-големи добиви. И за какво, за да изхвърляме още повече ли? Е точно тази лакомия ще ни изтреби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 20 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Чакай, чакай. Значи все пак искаш да кажеш, че изпитваш желание ние "мизерниците" в България да сме зависими от вас и то за изхранването си? Това желание може да бъде само или много благородно, или много извратено. А мислите ли да спечелите нещо от това, че ще ни храните, или го правите от някакви други подбуди. Защото аз за сега не желая никой да ме храни. И никак не мога да разбера "благородния" стремеж на някого да го прави, въпреки моята съпротива. Много те моля, ако си благороден човек разкажи ми малко повече за вашата инициатива и какво точно правите. Хм, мизерници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 22
Черкезов
преди 11 години
Знам за земята, нали съм този бизнес.Във България е забранено да влиза ГМО продукция, за това и не можем да изхраним мизерниците във България.Иначе е най-лесно чичо сам да изпрати няколко кораба до Варна.Нали за това се борим, да има възможност за ГМО хрни, поне за най-бедните слоеве на обществото навсякъде по света!!!!!!!!!!Само свещи трябва да ни палите и да се молите за нас да сме живи и здрави.Компании като Монсанто правят най-големите услуги на планетата ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 13 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
.И защо храните само бедните азиатци и африканци? Гладуващите българи малко ли са? Не случайно сме най-бързо изчезващата нация в света. А що се отнася до паленето на свещи - ще се радвам това време да дойде по-скоро. Как ли са се изхранвали хората до сега? А случайно да знаеш колко земя седи от десетилетия необработена в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 15
Черкезов
преди 11 години
Един ден ще палиш свещи за мене и ще си благодарен че ме имало и децата ти имат какво да ядат.Знаеш ли че храним милиони бедни африканци и азиатци благотворително?Без ГМО нищо не можем да направим за спасяването на света!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 11 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Правм си, че нямам право да ти забранявам някои неща, като например да си счупиш главата. За съжаление няма и никакъв начин да ти разреша да станеш умен. Колкото и да ти го разрешавам ти все пак ще си останеш какъвто си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 16
Черкезов
преди 11 години
Не ти казвам. Ти нямаш право да ни забраняваш да си сеем каквото си искаме, само защото робуваш на чужда манипулаци! ***.не ми трябваш за роб, ти си роб на закостенялото ти мислене!Д-р Черкезов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 14 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Виж сега, ти ако искаш можеш да си ядеш и ...всичко. АЗ НЕ ИСКАМ. Какво те кара да мислиш, че можеш или че имаш право да ми натрапваш мнението си. Ти да не се мислиш за робовладелец, феодал, цар, Бойко Борисов, та да се месиш чак до там, че да можеш да ми казваш какво да ям ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още