IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания настоява за либерализиране на ГМО режима в ЕС

Ако ЕС остане на сегашната си позиция, трябва да върнем лицензионния режим за ГМО продуктите на националните правителства, коментира дипломат

12:02 | 09.03.13 г. 62
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания настоява за либерализиране на пазара на генно модифицирани организми (ГМО) в Европа в опит да преодолее съпротивата на много европейски страни, включително Австрия и Франция, съобщава Financial Times.

Секретарят по околната среда към кабинета в Лондон Оуен Патерсън ще направи предложението за либерализиране на режима с твърдата подкрепа от страна на премиера Дейвид Камерън и финансовия министър Джордж Озбърн.

До този момент Брюксел е одобрил само два ГМО продукта за употреба като храна в сравнение със САЩ и други страни по света, където ГМО продуктите са широко разпространени.

ЕС е подложен на натиск да либерализира ГМО сектора поради увеличаващите се цени на земеделската продукция. Британски фермери предупреждават, че от май няма да са в състояние да  гарантират, че пилетата, които отглеждат, ще са хранени единствено с незамърсен от ГМО фураж.

Съпротивата срещу ГМО продуктите произтича не само то Брюксел. Мнозинството европейци са твърдо против употребата на така наречените „Франкенщайн храни“ още повече, след като скандалът с откритото в търговската мрежа конско месо повиши чувствителността към безопасността на храните.

„Ако Европейският съюз (ЕС) остане на сегашната си позиция, ние трябва да се опитаме да дерегулираме режима на лицензиране на ГМО продуктите като върнем това правомощие на националните правителства“, коментира Джордж Фриман, депутат от Консервативната партия и привърженик на инициативата.

Защитниците на ГМО технологията следят отблизо предстоящите търговски преговори между ЕС и САЩ за създаването на Трансатлантически съюз. Американски политици също настояват за либерализация на ГМО пазара в ЕС като част от по-широка сделка.

Миналия месец президентът на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу предупреди, че ЕС няма намерение да прави компромиси по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 37 rate down comment 1
vitos
преди 11 години
При ГМО нито стават по - големи добивите, нито се пръска с по - малко пестициди, даже напротив. Целта е само едно - контрол върху храната. Всяка година взимаш техни семена, а пък ако има ГМО в твоята нива дължиш патент. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 36 rate down comment 1
Biso
преди 11 години
Каква независимост, след като ще трябва да купуваме семена за посев от Монсанто??? Независимост е, когато сам мога да си произведа смената за посев, а не когато трябва да ги купя от Монсанто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 31
Стоян Петров
преди 11 години
Biso, на мен една жена ми каза, че ГМО пшеницата изсмуквала хората, ако случайно заспят в нея. Стъблата и бавно се свеждали към спящия, от класовете им се подавали заострени и твърди хоботчета, които отделяли обезболяващ сок така, че изобщо не усещаш убождането. След това стръвно изсмуквали кръвта и лимфата от човешкото тяло. Така че, извода е един - не прави секс в ГМО житно поле, защото може да заспиш. А иначе може да ядеш ГМО пшеница колкото си искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 46
Черкезов
преди 11 години
Безумци, не знаете какво говорите.Не обричайте децата си на глад!Да либерализираме първи във България биотехнологичните храни! Да скъсаме оковите и да покажем на света че искаме независимост!Всеки сам да избира какво да яде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 4
melon
преди 11 години
Ти остави тази работа с недоказаното вредно въздействие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 41 rate down comment 2
Biso
преди 11 години
Евтина храна сега, но в дългосрочен план ще ни струва много скъпо, когато започнем да плащаме за лекарства и за лекари в резултат на увредено здраве! Но това е добре дошло за фармацефтичната индустрия!Аз дълбоко се съмнявам, че всичко това се прави с единствена цел храната ни да е по-евтина! Тези фирми преследват печалби, и какво по-добро за тях от това, в световен мащаб да можеш да купиш жито за посев само от няколко фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 42
Стоян Петров
преди 11 години
Добре, че в "бедна" България ще си хапвате чушки и домати с вкус на такива, но сънародничките ти не си стоят при тебе, а пълнят бордеите на Европа. Що така? И още милион и половина обикновени работни хора са там. Що така? И да знаеш. че в България чушките и доматите са турски.А сега сериозно. В света няма случай на доказано вредно въздействие на ГМО. Цялата пропагана е антиамериканска, а не е изградена на научна основа. Останалия свят се храни с тях и това въобще не ги интересува защото знаят, че не са вредни. Но както искате. Щом трябва, ще гладуваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 1
Biso
преди 11 години
Площи, засаждани с ГМО култури, след това на тези площи друго не расте! Две ниви една до друга, едната е засята с ГМО пшеница а другата с нормална пшеница. Нивата с ГМО пшеница "заразява" съседната нива, и съседната нива след година - две не може да се засява с нищо друго, освен с ГМО култури. Монсанто не разрешава от реколката да се отдели жито за посев на следващата година, и така всяка година трябва да се купуват нови семена за посев, а това струва средства! "Senior scientist Arpad Pusztai and colleagues in Scotland found young rats fed GM potatoes ended up with damage in every organ system;" - в превод, млади плухове, хранени с ГМ картофи получават увреждания на всеки орган и система в тялото.информацията е взета от тук - http://***.i-sis.org.uk/GMOSandHumanHealth.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 44
Черкезов
преди 11 години
Нищо не разбирате. Ако няма либерализация на ГМО ще ядете само сухари.Храните са безумно скъпи, и само либерализация ГМО може да свали цените им на половина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 13
data
преди 11 години
Спора е излишен - духът отдавна е изпуснат от бутилката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още