IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски съд определи, че данък "богатство" не може да надхвърля 66,66%

Оланд се обърна към Върховния административен съд, за да няма възможност предложението за данъка "богатство" да бъде отново атакувано

12:33 | 21.03.13 г. 1
Френски съд определи, че данък "богатство" не може да надхвърля 66,66%

Френският Върховен административен съд постанови, че данъкът "богатство" не може да изземва повече от две трети от доходите на френските поданици, надвишаващи долната граница, която определя прилагането на ставката. Това означава, че данъкът “богатство” може да бъде максимум 66,66%, в противен случай правителството рискува да бъде обвинено в конфискация, съобщи френският вестник Le Figaro, цитиран от CNBC.

През декември Конституционният съд в страната отмени решението на властите да наложат данък от 75% върху доходите над 1 млн. евро годишно. Правителството на президента Франсоа Оланд обеща да предложи по-приемлив вариант, но се обърна за съвет към административния съд, за да няма възможност предложението отново да бъде атакувано.

Въпреки че данъкът “богатство” не се очаква да допринесе със сериозни средства за понижаване на бюджетния дефицит, отхвърлянето му нанесе болезнен удар върху Оланд, който базира предизборната си кампания на специалното данъчно облагане за богатите французи.

Според него мярката е от жизненоважно значение и ще демонстрира, че заможните домакинства допринасят за укрепване на публичните финанси. Противниците на Оланд обаче твърдят, че той ще пропъди най-големите данъкоплатци и инвеститорите от страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Истински социализъм цари в тая Франция.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още