IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер: Не регулация на цените, а помощи намаляват енергийната бедност

Не бива да се противопоставяме на добива на шистов газ, смята още еврокомисарят по енергийните въпроси

14:38 | 21.03.13 г. 29
<p>
	<em>Комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер. Снимка: ЕК</em></p>

Комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер. Снимка: ЕК

Ако регулираме цените на електричеството, ще създадем прецедент и ще има нужда от регулация на цените на други блага, коментира комисарят по енергийните въпроси на ЕК Гюнтер Йотингер по време на заседанието на комисията по индустрия, проучвания и енергетика към ЕП в отговор на въпрос за енергийната бедност.

Европейците, които имат затруднения, трябва да получават подкрепа от държавата и така ще могат да си позволят да платят сметките си, смята той.

В дискусията един от евродепутатите отбеляза, че българите са излезли на улицата, протестирайки заради високите цени на електричеството. По негово мнение обаче високи са цените и в други страни от Източна Европа – подобна е ситуацията в Унгария и Полша. В Полша домакинствата отделят повече от 50% от доходите си за енергия през зимния период. Решението на този проблем обаче са енергийни помощи, смята Йотингер.

Енергийната бедност беше обсъдена и в края на миналата седмица в Европейския парламент. Депутатите приеха резолюция относно подготвената от ЕК Енергийна пътна карта. В текста евродепутатите препоръчаха държавите да обърнат внимание на уязвимите домакинства с ниски доходи, които най-силно са засегнати от по-високите цени на тока и топлинната енергия.

В препоръката е записано още, че понятието енергийна бедност описва ситуацията, когато повече от 10% от доходите на домакинството отива за закупуване на енергия.

Шистов газ, ВЕИ и цената на петрола

По време на дискусията енергийният комисар прогнозира, че цената на петрола ще продължава да расте на световния пазар. Шистовият газ обаче едва ли ще изиграе такава роля за намаляването на енергийните източници, както е в момента в САЩ. „Не бива обаче да се противопоставяме на добива на шистов газ“, призова още Йотингер.

От комисията представиха данни, че през 2002 година за петрол и природен газ са били харчени около 1% от брутния вътрешен продукт на ЕС. Сега този процент е 4 на сто, или около 400 млрд. евро.

Секторът на производството на енергия от възобновяеми източници все още се нуждае от държавна подкрепа, заяви още комисарят по време на изслушването в комисията. Субсидиите обаче трябва да намаляват прогресивно и централите да станат конкурентни на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Той, този, ако е десен, аз съм Дядо Коледа :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Не дясното е проблема. А това, че се пишат десни а работят ляво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
deant
преди 11 години
И този е станал министър на каква основа? Нито едното нито другото намалява бедността. Помощите в частност могат да я задълбочат, като накарат повече хора да се пишат "бедни". Истината е освобождаването от прекомерни регулации и въвеждане на ИСТИНСКА конкуренция в енергийния бранш. Ама това за никой по горните етажи не изгодно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
По този "умен" начин, предложен от г-н Йотингер, Европа не лекува бедността. Тя само продължава агонията.Наистина, за да ги вземеш някого за евродепутат, трябва да го видиш, че успешно е построил бизнес, създал /със своя, частна инициатива! / работни места, че умее да разходва ефикасно първо собствени, и, едва след това, чужди ресурси.А то...нароили се ***, и чакаме да решат кризата, да създадат условия за растеж, да преборят... КОРУПЦИЯТА ?!?ХА-ХА-ХА-ХА-ХА! ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 11 години
Я!? Ал Бънди станал комисар по въпросите на енергетиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Бедност се бори с ефективност и развързване на частната инициатива. Този, като наръси помощи /за закупуване на енергия, а не за енергийна ефективнос/, как мисли, дали ще подтикне някого да си модернизира бита? Просто, отново тези пари ще се излеят в ненаситните гърла на търговците с енергия и енергоносители, вместо да произведат полезен продукт като се закупи енергийно ефективно оборудване, да речем. какво си мислят? Че, като даваш на просяка едни стотинки, го правиш богат, измъквайки го от бедността? Субсидирайте за тези хора полагането на термоизолация, климатици, най-накрая, порадете им по някое електрическо одеяло и топла дреха, дето ще я ползват години но, да пускате /за кой ли път/ едни пари в комина /чрез "помощите" за твърдо гориво, си е все разсипия.Накратко, пише се на десен, а прави левашки истории.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Vesko94
преди 11 години
Прекалено дясна политика има в момента в Европа. А ситуацията изисква по-социална такава. Иначе си прав за ЕК, занимава се с много по-несвойствени неща, на фона на всички други проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Абе тоя е ясен на коя мелница сипва вода! Помощи...! Мечтата на лемура-чиновник - да дава помощи! Мо'ем да давам, мо'ем и да не давам!Напоследък чувам, че и на германците нещо е взело да им писва от тая енергийна ВЕИ оргия, та ако отлети кака Меркел на изборите, а с нея и зелените рекетьори, може и да се обърне палачинката! Хората в половината от ЕС вече се чудят как да оцеляват, тези си играят на зелена енергетика!Не ме напуска чувството, че цялата ЕК от последните години е в някаква наркоза, че нещо изгубиха реална представа за света около тях...! Екология, еднополови бракове, права на кокошки, прасета и домашни любимци, ток от ветър, мъгла и пр^ъдня... нещо им има и скоро ще се разбере какво... хаха!Най-обичам едно характерно изражение, която се появява на лицето на самодоволен мазен политик, когато събитията го изненадат! Нещо като Т. Живков на последния пленум или Берлускони, когато тълпата го изчеластри с нещо тежко по наглата муцуна.. хаха!Някой да е чувал нещо ББ тези дни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още