IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще загубят големите вложители в Bank of Cyprus?

Централната банка на Кипър оповести плановете си как ще бъдат обложени влогове над 100 хил. евро

16:34 | 30.03.13 г. 41
Какво ще загубят големите вложители в Bank of Cyprus?

В понеделник (25 март) Кипър успя да избегне фалита си благодарение на съгласието си да обложи еднократно влогове над 100 хил. евро. Днес, близо седмица по-късно, централната банка на Кипър обяви как точно ще стане това за вложителите в Bank of Cyprus.  

Вложителите ще получат акции на банката, но на стойност едва 37,5% от депозита над 100 хил. евро. Освен това 22,5% от сумите ще останат без лихва. Останалите 40% от средства ще бъдат облагани, но ще могат да бъдат изплатени само след финансовото оздравяване на банката. 

Това далеч не е най-страшното, допълва Reuters. Мярката със сигурност ще сложи край на Кипър като офшорна зона, а това пък ще доведе до свиване на икономиката и сериозна загуба на работни места. На този етап няма и данни как обикновените спестители в другите разклатени държави - Гърция, Испания или Италия, ще реагират на случващото се на острова. 

Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле е поредният, който гарантира, че случаят "Кипър" ще бъде единствен. "Спестовните сметки са сигурни", коментира той за германското издание Bild и допълва, че планът предвижда съучастие в спасението на онези, които донесаха кризата в Кипър. 

Властите в Кипър пък правят всичко възможно да спрат изтичането на средства. Не само кипърците, но и чуждите граждани, например, не могат да напускат страната с повече от 1000 евро в брой. Въведени са и сериозни ограничения при тегленето на средства от банките. 

Тук можете да следите ситуацията в Кипър

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 19 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
допълнение към втория въпрос:и по-скоро не как мислиш да избягаш от нея, а ЗАЩО си избрал това си действие за да избягаш от нея - с писмо до президента? - не си ли противоречиш В собственото мислене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Защо точно мрежата на този GSM-оператор, а другите GSM-оператори?АКО използвам допускането което ти направи: "Кризата беше замислена", то как мислиш да избягаш от нея /на ниво държава/, щом както сам виждаш и според твоите думи, тя "Кризата беше замислена" за целия свят? !!!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 3
avramcho
преди 11 години
и още нещо:Пътят на Парите..........ТЕ вървят по линията на най-малкото съпротивлениет.е. от места с Ниски лихви към места с Високи лихви - а не както го пророкуваш ти ;)успокой се ;) - всичко е под контрол.........никой няма да умира,нито идва края на света.......Маите са опровергани тотално ;)---------Кризата свършва-когато Свършат Парите ;)Дойде време за обратното - Работа за натрупване на Пари ......т.е. след като е ожъната нивата , трябва Пак да се оре,сее,полива...всичко започва отначало ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
Георги, извинявай, ама не вярвам да си служител в БНБ. И това с имплантите ме изкефи яко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 1
avramcho
преди 11 години
Колега , може и да си прав за нещо от написаното в поста ти , но ...........Първата ти грешка е че банките са изтеглили 10 - 15 млр Евро и депозитите ще компенсират лошите кредити.Втората ти грешка е , че не знаеш колко млрд кредити са раздадени - около 27 МЛРД ЕвроТретата ти грешка е , че смяташ банките за *** - а Разликата от 10-15 до 27млрд ?...кой ще я покрие ?........сигурно ще кажеш - депозитите са около 16 мрд евро - ТЕ ще покрият минусите.....Голямата ти грешка е , че не знаеш поговорката: "кокошка която снася яйца-не се коли.........Другата Голяма грешка е в импланта за който говориш - на "друго" място е , не в мрежата на М-Телнамери друго поприще за изява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 7
Ибн ал Кан
преди 11 години
Шойбле е казал: "планът предвижда съучастие в спасението на онези, които донесоха кризата в Кипър."Явно е, че 'спестителите' са в голяма степен и 'кредитополучатели' .Това си беше криминален опит за източване на ЕЦБ и Германия, а схемата проста! Затова и така бързо 'жестокостта на Путин се сломи'.Така че стига рев, че някой щял да получи акции от банка, която е забатачил!Даже, нормалното беше да ги оставят да фалират и да видим кой колко щеше да вземе.Тогава дребните вложители щяха да разкъсат властите в Кипър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Никога най-богатите не са карани да плащат сметката... в нашия случай тези си взеха имането в лондонски офиси на кипърските банки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 31 rate down comment 14
profit1
преди 11 години
И най страшното е че сте бедни духовно и умствено а не материално .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 14
profit1
преди 11 години
Четейки подобни мисли си затвърждавам мнението колко ограничено и злобно разсъждават бедните хора.Да всичко е преходно във вселената и махалото на времето ще отнесе богатите но ще отнесе и бедните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 15
kane
преди 11 години
"Как помагат на бедните""Как дават пари по празници за бедните""Колко са добри днес, в този свят ден"..и как го начукват утре на бедния и нуждаещия се отново и отново и как дарявайки се изживяват на дарители, търсейки признание, наслаждавайки се на "материалния си успех", карайки през всички останали дни в годината хората да ги молят за неплатени заплати, за платен отпуск... за болнични.. за здравеопазване и образование за децата си... за милостиняКак бедните и по-слабите и болните трябва да "намерят мир и ПРИМИРИМОСТ в Бог, в църквата и религията" и да не се вълнуват от така несправедливия ни буржуазен строй... те да ходят да дирят покой другаде/и ако може по-бързо/ Извинете разсеех се, но така да знаят всички богати сънародници и изобщо във всяка страна че ако махалото на времето не ги отнесе тях ще помете децата/внуците им с още по-страшна сила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още