IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще загубят големите вложители в Bank of Cyprus?

Централната банка на Кипър оповести плановете си как ще бъдат обложени влогове над 100 хил. евро

16:34 | 30.03.13 г. 41
Какво ще загубят големите вложители в Bank of Cyprus?

В понеделник (25 март) Кипър успя да избегне фалита си благодарение на съгласието си да обложи еднократно влогове над 100 хил. евро. Днес, близо седмица по-късно, централната банка на Кипър обяви как точно ще стане това за вложителите в Bank of Cyprus.  

Вложителите ще получат акции на банката, но на стойност едва 37,5% от депозита над 100 хил. евро. Освен това 22,5% от сумите ще останат без лихва. Останалите 40% от средства ще бъдат облагани, но ще могат да бъдат изплатени само след финансовото оздравяване на банката. 

Това далеч не е най-страшното, допълва Reuters. Мярката със сигурност ще сложи край на Кипър като офшорна зона, а това пък ще доведе до свиване на икономиката и сериозна загуба на работни места. На този етап няма и данни как обикновените спестители в другите разклатени държави - Гърция, Испания или Италия, ще реагират на случващото се на острова. 

Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле е поредният, който гарантира, че случаят "Кипър" ще бъде единствен. "Спестовните сметки са сигурни", коментира той за германското издание Bild и допълва, че планът предвижда съучастие в спасението на онези, които донесаха кризата в Кипър. 

Властите в Кипър пък правят всичко възможно да спрат изтичането на средства. Не само кипърците, но и чуждите граждани, например, не могат да напускат страната с повече от 1000 евро в брой. Въведени са и сериозни ограничения при тегленето на средства от банките. 

Тук можете да следите ситуацията в Кипър

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 36 rate down comment 18
kane
преди 11 години
МНого сте песимистични бедни ми съграждани!Какво толкова се е случило. Накарали НАЙ-НАКРАЯ богатите да си плащат ангажимента към обществото.Като ви чета коментарите/не само на тази статия/ оставам с впечетление че сме графство Монако или Люксембург, а не най-бедната страна в Европа.Вие на кой се оприличавате на руски олигарси ли, с многомиионни сметки и яхти и т.н. Май шизофренира народа миАз не съм от тях/от милионерите/ и съм много щастлив че съумяха да запазят малките депозити гарантирани и непокътнати до 100 000 евроПовече от това здраве му кажиБогатите ТРЯБВА ДА СВИКНАТ ДА ПЛАЩАТ и то многоИ ако ме питате само това е решението за СветаТрябва да се обяви СВЕТОВЕН ТАВАН НА БОГАТСТВОТОДа речем 1 милиард долара богатство. Всичко над това богатство притежавано от 1 физ лице се отнема в полза на държавата и точкаОмръзнало ми е да гледам/слушам/чета как "Гейтс спасява деца", "Бъфет дарява болници", "Благородници даряват Българската Коледа", Висящ ХЛЯБ"Ау колко "добри хора"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 1
БАЦЕ
преди 11 години
Лошо...........за всички..........знаеме как е свършила тази , която е казала това !! А историята във вековете непрекъснато се повтаря !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 14
studioaa
преди 11 години
Скоро банковата паника ще обхване цяла Европа и неизбежното ще се случи. Цените на основните горива ще скочат до тавана - бензина и дизела ще тестват 5 лева литъра, а еврото ще тества нива от 0.8 $. И когато еврозоната се разпадне всички евро "инвеститори" ще загубят почти всичките си парички понасяйки огромни загуби до 80-90% от конвертиране на вече мъртвото евро към някоя друга валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 4
iivanoff
преди 11 години
Скоро всички ще се налага да ядат "пасти" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 8
eboyanov
преди 11 години
интересното е защо досега Германия, която се прави на света вода ненапита, когато имаше бум в евро зоната никой нищо не говореше за офшорната зона Кипър и за безумните социални в Испания Италия и Гърция? ситуацията в Кипър е огледало че малките страни в евро зоната нямат никакви прави, айде Меркел да приложи същата мярка и във Франция, другото което е ако не върнат тези депозити, на който ще дае и колкото пари има там, си е 100% кражба и няма да има никой който да иска да си депозира парите в еврозоната. аз на това му викам *** в калчища!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 0
SPART
преди 11 години
Ако нямате хляб - яжте пасти!....Би казала Мария-Антоанета....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още