IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Фискална дисциплина" и за директните плащания по ОСП

Механизмът, който предвижда субсидиите да бъдат орязани, се активира за първи път, но няма да засегне България, Румъния и Хърватия

16:09 | 02.04.13 г.
"Фискална дисциплина" и за директните плащания по ОСП

За първи път ще бъде активиран механизмът „фискална дисциплина“ за директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП), съобщиха от Европейската комисия. Зад този термин се крие орязването на част от субсидиите, като целта е да бъдат спестени средства за плащанията по първия стълб на ОСП за следващата година.

Мярката обаче не засяга България, Румъния и Хърватия, тъй като техните системи за директни плащания са още в процес на напасване с европейските правила, отбелязват от Еврокомисията.

Възможността за бюджетни ограничения беше заложена през 2003 година, но от ЕК прибягват до нея за първи път през тази година. Предложението предвижда стопаните, чиито плащания са до 5 хил. евро, да не бъдат засегнати от ограниченията.

Като цяло предложението е за намаление с 4,98% на всички директни плащания. Тази редукция ще влезе в сила за заявленията, които бенефициентите подават до май 2013 година. Обикновено средствата се изплащат през декември – от средствата в бюджета за следващата година.

Предложението на ЕК е в резултат от споразумението на лидерите на ЕС да съкратят бюджета на ОСП с около 800 млн. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още