IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър договори параметрите на споразумението си с международните кредитори

Президентът на страната Никос Анастасиадис смени министъра на финансите Михалис Сарис, мястото му се заема от Харис Георгиадис

17:08 | 02.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Въпреки недоволството на обикновените граждани в Кипър споразумението с &quot;тройката&quot; вече е факт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки недоволството на обикновените граждани в Кипър споразумението с "тройката" вече е факт. Снимка: Ройтерс

Кипър и „Тройката“ международни кредитори в лицето на Европейския съюз (ЕС), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) съгласуваха параметрите на кредитното споразумение за подкрепа на икономиката на страната, заяви говорителят на кипърското правителство Христос Стилиянидис, цитиран от РИА Новости.

„Съгласувахме меморандума. Това е важно събитие“, каза Стилиянидис пред кипърски телевизии.

По-рано министърът на финансите на страната Михалис Сарис бе съобщил, че Кипър ще получи първия транш от кредитите през май.

Директорът на отдела за вътрешен одит в централната банка Янгос Димитриу, цитиран от ИТАР-ТАСС, обяви, че споразумението включва възможност за размразяване още днес на 10% от активите на големите вложители в Bank of Cyprus.

По думите му срещата на председателя на централната банка Паникос Димитриадис и Сарис с представителите на ЕС, МВФ и ЕЦБ е приключила рано тази сутрин. Кипърските представители са настоявали за освобождаването на 40% от замразените средства, но са получили категоричен отказ от „тройката“.

Кипър ще получи кредит от 10 милиарда евро за срок от 20 години с гратисен период от 10 години при годишна лихва от 2,5-2,7%, съобщи кипърската телевизия Сигма. Първият транш от кредита се очаква през май, след което средствата ще се превеждат на Кипър на всеки три месеца до 2016 г.

Срокът за постигане на определената в меморандума цел - постигане на бюджетен излишък - е до 2018 г. Съгласно условията на споразумението „тройката“ ще проверява на всеки 3 месеца бюджетните приходи и разходи.

Съгласуваните мерки за преструктурирането на двете най-големи кипърски банки Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank (позната и под местното си наименование Laiki), което бе поставено като условие за отпускането на спасителната помощ на стойност 10 млрд. евро, включват отписването на 60% от сумите по депозитите над 100 000 евро, като останалите 40% ще бъдат замразени за по-добри времена.

Освен това депозитите до 100 000 евро в Cyprus Popular Bank и всичките ѝ задължения и операции се прехвърлят в Bank of Cyprus. Впоследствие Laiki Bank ще бъде ликвидирана, като загубите за вложителите с депозити на стойност над 100 000 евро могат да достигнат и 80%.

Днес кредитната институция ще поднови работата с клиенти, но вече под управлението на кипърската централна банка.

Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още