IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд на Кипър ще гледа 53 иска срещу преструктурирането на банките

До 12 юни - крайният срок за подаване на жалби, могат да постъпят още искове, а адвокати подготвят документи и до Европейския съд по човешките права

11:26 | 23.04.13 г.
Върховният съд на Кипър ще гледа 53 иска срещу преструктурирането на банките

Днес Върховният съд на Кипър ще започне разглеждането на исковете на местни граждани и чужденци за отмяна на решението за отписване на част от негарантираните депозити в местните банки и за преструктурирането на кредитните институции, съобщи РИА Новости.

Решението на Върховния съд ще бъде окончателно и не подлежи на обжалване. Към момента са постъпили 53 иска, като от съдебната институция са насрочили гледането им в едно заседание.

До 12 юни обаче, когато изтича срокът за подаване на жалби срещу решението за отписване на депозитите и за преструктурирането на банките, могат да постъпят допълнителни искове, съобщи говорителката на централната банка на страната Алики Стилияну.

Всички жалби се отнасят до решения на централната банка и правителството на Кипър, взети на 29 март тази година, които предвиждат ликвидирането на Cyprus Popular Bank (позната и под местното си наименование Laiki) и отписване на суми по депозитите на стойност над 100 000 евро в нея и в Bank of Cyprus, където ще бъдат прехвърлени „добрите“ ѝ активи.

„Много руски, британски и други чуждестранни вложители се готвят да се обърнат към съда“, обяви председателят на кипърската Адвокатска асоциация Дорос Йонидис пред местния уебсайт newsit.com.cy. Някои юристи, по искане на своите клиенти, се готвят да предадат делата в Европейския съд по човешките права, допълва  той.

Колективен иск пред съда подготвя и асоциация на вложителите в Cyprus Popular Bank. Асоциацията призовава своите членове да съберат необходимите документи и да ги предадат на адвокат, който ще подготвя исковете за защита на имуществото и правата на вложителите.

Кипър провежда преструктуриране на двете си най-големи банки за сметка на вложителите с негарантирани депозити, собствениците на облигации и акционерите. Споразумение в този смисъл бе постигнато през март с международните кредитори на страната, след като тя се отказа от принудително отписване на суми по всички депозити в банковата си система. Влогове на стойност под 100 000 евро са защитени от европейското законодателство.

От депозитите над тази стойност се очакваше да бъдат отписани 60% от средствата, но вчера бе съобщено, че се стеснява кръгът на институциите с негарантирани депозити, които няма да бъдат подложени на отписване, и това ще сведе загубите на големите вложители до 40-45%.

Загубите на двете банки, които ще бъдат преструктурирани, според най-лошия сценарий могат да достигнат 14 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още