IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия е на крачка от нов кабинет

Енрико Лета обяви състава на новото коалиционно правителство с партията на Силвио Берлускони "Народ на свободата"

10:18 | 28.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Джорджо Наполитано и бъдещият премиер&nbsp;&nbsp;Енрико Лета. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът Джорджо Наполитано и бъдещият премиер  Енрико Лета. Снимка: Ройтерс

Бъдещето италианското правителство придобива конкретни форми. В Рим се очаква, че новото ръководство на обхванатата от икономическа криза страна може да се сформира окончателно до края на уикенда и да положи клетва до края на неделния ден. Министър-председателят Енрико Лета от лявата Демократична партия запозна президента Джорджо Наполитано със състоянието на коалиционните преговори и със състава на предложения от него кабинет.

Лета бе натоварен с нелеката задача да състави правителство, с което да управляват заедно отявлени врагове - лявоцентристите с лидера в оставка Пиер Луиджи Берсани и дясноцентристите на Силвио Берлускони. Освен представители на Демократическата партия, от която е самият Лета, в новия кабинет се влизат и петима министри от партията на Берлускони, както и експерти. След интензивните и напрегнати преговори между Енрико Лета и Силвио Берлускони в последните часове стана ясно, самият Белускони няма да става министър, а целта е да се състави правителство с ограничен брой министерства и в него да влязат предимно представители на по-младото поколение политици. 

В новото правителство като вицепремиер ще влезе един от най-близките съюзници на бившия премиер Силвио Берлускони, предаде Ройтерс. Коалиционният кабинет ще се състои от 18 министри - представители и на левоцентристите, и на десноцентристите, съобщи Лета.

Генералният секретар на партията на Берлускони "Народ на свободата" Анджелино Алфано  ще бъде вицепремиер и министър на вътрешните работи, Ана Мария Канчелиери, която бе министър на вътрешните работи в технократското правителство на Марио Монти, ще оглави министерството на правосъдието.

Марио Мауро от партията на Монти "Граждански избор" ще застане начело на министерството на отбраната, а заместник-управителят на централната банка Фабрицио Сакомани ще поеме влиятелното министерство на икономиката и финансите. Бившият еврокомисар Ема Бонино пък ще поеме министерството на външните работи.

Италианските политически анализатори очакват новото правителство да бъде съставено до няколко дни с поддръжката на двете основни политически сили в Италия след последните избори - левоцентристкия и десноцентристкия блок, и на центристите на досегашния премиер Марио Монти.

Трите политически формации вече поясниха, че ще подкрепят новия министър-председател, за да може Италия да излезе от политическата безизходица, която вреди сериозно на икономиката ѝ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
eboyanov
преди 11 години
"След интензивните и напрегнати преговори между Енрико Лета и Силвио Берлускони в последните часове стана ясно, самият Белускони няма да става министър, а целта е да се състави правителство с ограничен брой министерства и в него да влязат предимно представители на по-младото поколение политици."e каквото и да си говорим, за кавито и да ги мислим, спагетите покзват че са държава с бъдеще, щом искат да подмладяват състава на министерствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още