IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисите на петролни компании бяха атакувани в рамките на разследване на ЕК

Все още не са повдигнати обвинения, а няколко фирми обявиха, че напълно сътрудничат на властите в рамките на техните проверки

22:18 | 14.05.13 г.
Офисите на петролни компании бяха атакувани в рамките на разследване на ЕК

Офисите на няколко компании, свързани с пазара на петрол, са били атакувани от длъжностни лица в рамките на разследване на Европейската комисия, съобщи BBC.

От ЕК изтъкнаха опасенията си, че „компаниите може да са се договорили за обявяване на изопачени цени“. От комисията не посочиха имената на разследваните фирми и подчертаха, че претърсванията не означават, че на засегнатите са били повдигнати каквито и да било обвинения.

Британската компания BP, британско-холандската Royal Dutch Shell, норвежката Statoil и агенцията Platts потвърдиха, че подпомагат властите в техните действия.

Разследването е свързано с ценообразуването при петрола, преработените петролни продукти и биогоривата.

От Европейския съюз определиха претърсванията като „необявени проверки“. Те са разглеждани като предварителна стъпка в разследване за заподозрени в практики, насочени срещу конкуренцията.

От Platts обявиха, че длъжностни лица от ЕК са прегледали тази сутрин документи в офиса ѝ в Лондон, свързани с процеса на изчисляване на цените. „Platts напълно сътрудничи на прегледа на Европейската комисия“, се добавя в съобщението на агенцията.

От BP на свой ред потвърдиха своя пълен ангажимент, като към настоящия момент отказват други коментари по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още