IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският държавен дълг продължава да набъбва

Страната ще издава разрешителни за престой на собственици на жилища и инвеститори

19:19 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Испанец излиза от офис на службата за безработни в Барселона. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанец излиза от офис на службата за безработни в Барселона. Снимка: Ройтерс

Въпреки драстичните мерки за икономии на консервативното правителство, делът на държавния дълг се покачва към 31-и март до 923,31 млрд. евро - 87,8 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Спрямо 31-и декември (884 млрд. евро) това представлява ръст от 4,4 на сто, предаде Ройтерс.

Правителството на премиера Мариано Рахой иска да смали бюджетния дефицит през 2013 г., който през миналата година възлиза на около 7 на сто от брутния вътрешен продукт, до 4,5 на сто. Според официални данни публичният дълг следва след това се изкачи до 91,4% от БВП.

В края на април консервативното правителство на премиера Мариано Рахой бе принудено да признае, че икономиката се свива повече от очакваното и коригира прогнозата за тази година значително надолу. Както обяви министърът на икономиката Луис де Гиндос, брутният вътрешен продукт (БВП) се очаква да спадне след новата прогноза за 2013 г. с 1,3 на сто. Мадрид очакваше преди това спад от едва 0,5 на сто. Брюксел е още по-песимистичен и счита, че испанската икономика ще се свие с 1,5 на сто. 

Испанското правителство възнамерява да издава разрешителни за пребиваване на чужди граждани, които инвестират в испанската икономика или купуват жилище в страната, съобщи междувременно днес държавният секретар по въпросите на икономиката и подкрепата за бизнеса Фернандо Хименес Латоре на среща, организирана от компанията Изпълнителен форум (Executive Forum). 


Той не даде подробности за това намерение на правителството, но отбеляза същевременно, че „предложенията ще бъдат включени в изготвянето на проект на закон за предприемачество, който скоро ще бъде приет“, предава  ИТАР-ТАСС. 

Освен това Латоре подчерта, че "най-лошото в сферата на производството и безработицата е вече зад гърба ни" и изрази увереност, че "испанската икономика до края на тази година ще поеме по пътя на възстановяването, доказателство за което е понижаването на степента на риска по държавния дълг, възможността свободно да се вземат пари назаем и нарастването на износа на испански стоки".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още