IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строгите икономии убиват буквално

Самоубийствата, алкохолизмът и болестите в някои страни на Европа са се увеличили вследствие на бюджетните съкращения, сочи изследване

11:30 | 09.06.13 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Строгите икономии убиват буквално

Международно проучване относно рецесията и мерките на правителствата за справяне с нея показват, че съкращаването на разходите в системата на здравеопазването, съпроводени от финансовите икономии, правят изхода от това състояние още по-труден.

Дейвид Стъклър, професор по социология от Университета в Оксфорд, сподели пред CNBC, че мерките за справяне с рецесията са неадекватни. Според него това влияе върху смъртността, която, в резултат на ограничения достъп до здравни и медицински услуги, се увеличава. 

„Строгите икономии в сектора на здравеопазването са лоша политика. Разходите за лекуването на тази епидемия ще са много повече отколкото ако се похарчат средства с превантивен характер“, каза още проф. Стъклър, цирирайки пред CNBC резултатите от реализираното от него проучване.

„Разгледахме различни видове фискални коефициенти и открихме, че здравните услуги имат най-голям дял в тези коефициенти, като реализират до 3 евро възвръщаемост на едно инвестирано евро. На другия полюс стоят разходите за отбрана и спасяването на банки - тяхното нарастване предизвиква бюджетни дефицити."

Коментарите на проф. Стъклър идват след като миналата сряда европейските лидери в Брюксел решиха да обърнат гръб на мерките за бюджетни ограничения, обявявайки нови програми за насърчаване на заетостта и растежа. Това решение може да е закъсняло за някои здравни системи, като например тази на Гърция, която се наложи да съкрати някои държавни разходи с до 50%. 

Изследването на проф. Стъклър представя данни и за ръст при самоубийствата, алкохолизма и болестите в някои страни на Европа, в които силно влияние са оказали съкратените бюджетните разходи. „Рецесията е болезнена, но мерките за строги икономии убиват“, казва професорът, посочвайки Гърция за „един от най-лошите случаи за срив в сектора на публичните здравни услуги“.

Проучването показва, че има ръст от 200% при заразяванията със СПИН в Гърция след като бюджетът за превенции срещу болестта беше орязан с 40%. Увеличава се и броят на заболелите от малария, въпреки че още през 1970 г. той е бил силно ограничен.

Европейските лидери не трябва да забравят историята. Изследването разкрива, че 1 млн. от смъртните случаи в Източна Европа през 90-те години се дължат на програмите за строги икономии на правителствата. Същото според професора се отнася и за САЩ – орязването на разходите за здравеопазване в миналото се оказа пагубно.

„През 90-те години на ХХ в. властите в Ню Йорк орязват бюджета за превенция срещу туберкулозата. Не след дълго недостигът на средства оказва своето влияние и в крайна сметка това им коства сумата от 1,2 млрд. долара, за да се справят с болестта. Направиха го по трудния начин“, казва в заключение проф. Стъклър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 8
deant
преди 10 години
Комунизма, пред който се прекланяш е дори по-зле. Той не само, че не може да изработи, колкото харчи ами без чужда подкрепа изобщо неможе да съществува. Справка България. Перфектен комунизъм - докато спря СССР да ни подарява пари и ресурси и да изкупува ***, които наричахме продукция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Не е така! Кризата се дължи не на взелите заеми, а на те, които дават заемите! Не може да даваш назаем пари, които реално ги нямаш! В това е измамата, в която всички сме въвлечени....при това "на хартия"! казвам на хартия, защото тези пари реално ги не съществуват, и се очаква, че ще бъдат създадени от тези, които връщат заемите! В крайна сметка обаче мошенника е ясен кой е....и той трябва да си плати!След ликвидиране на задълженият, трябва да се започне наново, с ясни и строги правила, като главното е, че не може да даваш повече, от това, което имаш! Има логика, нали!? Да си го кажем простичко и ясно: съвременната финансова система си е една глобална измама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 10 години
сс23,много добра идея за взелите заемине толкова за далите заемиясно е от кои си.. и на практика се случва точно каквото ти предлагаш, но в много по-бавни темповеАко се наложи такава "ликвидация" на задълженията след нея всички , ама всички и в по-голяма и бърза степен пак ще задлъжнеят защото всеки знае че къдете е текло пак ще тече. Или и така нестава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
kane
преди 10 години
нобел, много си ограничен друже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
kane
преди 10 години
Така еНо това не е цялата истинаКапитализма убива буквално същоКакто и десните партии във властта или в законодателствотоНо най-лошото е че капитализма убива щастието в живота ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Точно така! И след като ликвидираме всичко трябва да се измисли съвсем друга схема за оборот на стойността, ценността. Защото си прав, този модел явно е бъгав. Много е важно големите глави горе да осъзнаят, че модела на този вид икономика е много сбъркан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Казвал съм го в този сайт десетки пъти: "Живота на кредит" е тотално грешна формула, водеща чисто математичски (в дългосрочен план) само до едно- фалит! Пак ще кажа- има един единствен "моментален" изход от цялата криза, и той се казва- ЛИКВИДИРАНЕ (ОПРОЩАВАНЕ) на всички дългове! Проблема е, че тези, които доведоха до кризата, просто ще трябва да "глътнат вода", а те всячески се стремят да не го допуснат, а това води но ново и ново "набълбукване"!Няма друг практически изход освен- ЛИКВИДАЦИЯ на дълговете: който дал дал, който взел взел- тегли се чертата и се приключва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още