IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предложи помощ за данъка "Робин Худ"

Институцията иска да "участва конструктивно" в подготовката на налога, за да се избегне негативното му влияние върху пазарите

10:31 | 27.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ предложи помощ за данъка "Робин Худ"

Европейската централна банка (ЕЦБ) предложи да помогне на Европейския съюз (ЕС) да подготви по такъв начин данъка върху финансовите трансакции, че да се избегнат всякакви негативни ефекти върху стабилността на пазарите, съобщава Financial Times.

Изданието припомня, че 11 държави от еврозоната вече подкрепиха въвеждането на налог върху търговията с акции, облигации и деривати. Намерението им обаче срещна опозицията на финансовата индустрия, която предупреждава за свиване на печалбите на пазарните участници заради нарастващите разходи.

Досега ЕЦБ избягваше да заема страна в спора, но предложението „да участва конструктивно в подготовката на данъка“ предполага, че институцията има сериозни опасения за влиянието му върху финансовите пазари и реалната икономика.

„Имаме желание да участваме конструктивно заедно с правителствата и Европейската комисия, за да се уверим, че данъкът няма да има негативно влияние върху финансовата стабилност“, коментира пред FT членът на управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре.

Според изчисленията на европейските власти годишните приходи от налога ще бъдат от порядъка на 30-35 млрд. евро. Надеждите са той да накара банкерите да имат по-отговорно поведение на пазарите.

Разговорите в Брюксел заради данъка, известен още под наименованието „Робин Худ“, обаче изглежда ще забавят началото на прилагането му, планирано за 1-и януари 2014 г. Готовността на ЕЦБ за интервенция пък предполага, че плановете за въвеждането на данък върху финансовите трансакции значително ще бъдат смекчени.

ЕЦБ предупреди миналия месец, че подобен налог може да има опасно въздействие върху репо пазара, тъй като няма да функционира коректно, а централните банки ще бъдат въведени в процес по редистрибуция на ликвидност между банките след като кризата приключи.

ОТ ЕЦБ смятат, че заради данъка може да има промени в лихвите за реалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
krez
преди 11 години
Данък Робин Худ, данък въглеродни емисии, парникови газове, огромни акцизи, дарове за Троя, криви краставици, доволни прасета, щастливи кокошки... А, ЕС все по-зян, някои искат да се махат. Що стана не можем да разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още