IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху финансовите транзакции в ЕС ще генерира 35 млрд. евро

ЕК предлага мерки за предотвратяване на евентуални опити за заобикаляне на новия данък

20:14 | 30.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Европейския данъчен комисар Алгирдас Семета. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Европейския данъчен комисар Алгирдас Семета. Снимка: Ройтерс

Очаква се вврозоната да набере между 30 млрд. и 35 млрд. евро от планирания данък върху финансовите транзакции, се изтъква в проектопредложение на Европейската комисия (ЕК), което предвижда да се облагат и сделки, сключени в Лондон, Ню Йорк и Хонконг, съобщава Financial Times.

Ревизираният план на ЕК ще позволи на Франция, Германия и 9 други страни от еврозоната да договорят споразумение за прилагането на първия по рода си данък върху търговията с акции, облигации и деривати.

Инициативата на Брюксел доведе до ожесточен спор между страните в Европейския съюз (ЕС), принудил някои столици в еврозоната да прибегнат до идеята за въвеждане на данъка в по-ограничен мащаб, покриващ едва две трети от европейската икономика, но изключващ Лондонското сити.

Дългоочакваното предложение на Брюксел ще бъде публикувано до седмици. То ще се превърне в основа на преговорите между 11-те страни, които вече не се нуждаят от благословията на противници на идеята като Великобритания и Швеция.

Проектопредложението, изготвено от европейския данъчен комисар Алгирдас Семета, ще е по-широко мащабно, отколкото се очакваше, тъй като в него са включени и мерки за предотвратяване на евентуални опити за заобикаляне на данъка чрез пренасочване на търговията към така наречените данъчни убежища.

Според плана данъкът, в размер на 0,1% от обема на търгуваните акции и облигации и 0,01% от търговията с деривати, ще се прилага за всички транзакции, в които участват финансови институции, базирани в страните от инициативата или пък при търговия за сметка на клиент, базиран в тези страни.

Данъкът носи името на Джеймс Тобин, който предложи глобалната такса върху валутната търговия през 70-те години.

За да предотврати заобикалянето на данъка, комисията предлага той да важи и за транзакции, извършвани в Азия, САЩ или Великобритания, стига клиентът или съответната институция да са базирани в страните от ЕС, присъединили се към инициативата.

Данъкът ще покрива акции, депозити, облигации, инструменти на паричните пазари, структурирани продукти и борсово търгувани деривати, „свързани със страна, присъединила се към инициативата“.

Въпреки че ЕК призовава данъкът да бъде наложен от януари 2014 г., според официални източници в Брюксел преговорите могат да продължат по-дълго и ще зависят от желанието на Берлин за постигане на бърза сделка.

Страните, изразили желание за участие в инициативата, са Белгия, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Италия, Австрия, Португалия, Словения и Словакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още