IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия не иска наказателни мита за китайските соларни панели*

Берлин се опасява от търговска война, настоява за преговори между Пекин и Брюксел, които ще наблюдава отблизо

11:46 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Германия не иска наказателни мита за китайските соларни панели*

Днес в Брюксел ще се проведе среща между представители на китайското правителство и европейските власти, на която ще бъде обсъден проблемът с наказателните мита върху соларните панели.

Китай е най-големият производител в света на соларни панели, като изнася около половината от производството за Европа. Световният пазар обаче пострада сериозно от свръхкапацитета на производителите, което доведе до ожесточена конкуренция и извади от строя няколко европейски производители.

Германските индустриални лобистки групи също се противопоставят на намерението за въвеждане на наказателни мита върху китайските соларни панели заради опасения за развихряне на търговска война и блокиране на връзките между бизнеса.

Поне засега Ли Къцян не дава признаци, че Пекин ще има ответна реакция, но от коментарите му може да се заключи, че вероятно китайското правителство ще насочи вниманието си към европейските доставчици на телеком оборудване, които се опитват да увеличат продажбите си в Китай.

Същевременно двустранните отношения между Китай и Германия процъфтяват, а много средно големи компании са специализирани в ключови производства в азиатската страна, коментира за Bloomberg експертът по международни отношения Ханс Куднани. От друга страна китайските потребители купуват много германски стоки - на първо място производствени машини, след това коли и домакински уреди.

Добър пример за двустранните икономически отношения е това, че редица автомобилни производители имат заводи в Китай, като Volkswagen например, отбелязва Куднани, цитиран от Bulgaria on Air.

За да присъстват на китайския пазар, „германските автоконцерни трябва да имат общ бизнес с китайски компании, които на свой ред печелят от предоставените им технологии. Иронията е в това, че посредством това сътрудничеството германският бизнес прави китайските компании конкурентоспособни на европейска територия“, коментира експертът.

Той допълни, че не е изключено на пазарна територия някои германски компании да загубят. Пример за това е германската компания Q-Cells, занимаваща се с производство на соларни панели, която има финансови затруднения именно заради китайските й конкуренти, коментира Куднани.

Доказателство за задълбочаването на двустранните политически и икономически отношения е посещението на премиерът на Китай Ли Кяцън в Берлин през уикенда. Това е първата му визита в Европа, откакто пое управлението на страната през март, тъй като китайското правителство гледа на Германия като врата към Европа, пише FT.

* Допълнено с коментара на Ханс Куднани

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още