IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумение между Китай и ЕС за свободна търговия може да промени света

То вероятно ще направи Китай най-голямата икономика в света до 10-15 години

13:55 | 23.06.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Споразумение между Китай и ЕС за свободна търговия може да промени света

Опит за национални реформи

През последното десетилетие присъединяването на Китай към Световната търговска организация донесе редица ползи на китайската икономика. Бумът в притока на преки чуждестранни инвестиции допринесе много за развитието на страната. Но спадът през последните години оказа негативно влияние върху икономиката.

Финансовата система на Китай е контролирана от държавата и по-голямата част от нея е нейна собственост. Правителственият сектор е с предимство при разпределението на капиталите. Местните власти и държавните предприятия са разширили влиянието си няколко пъти, което резултира в намаляване на ефективността. Търговията се забавя поради слабата световна икономика, а тези недостатъци на Китай спъват развитието на местната икономика и заплашват финансовата стабилност на страната.

Реформиране на вътрешната икономика ще бъде трудно. Това би се ускорило, ако икономиката на Китай се отвори към световната конкуренция. Присъединяването към СТО вече изложи икономиката на Китай на глобалната конкуренция. Резултатите са от голяма полза за развитието на Китай. Ако не го беше направила, икономиката на Китай щеше да бъде два пъти по-малка в сравнение със сегашните й размери.

Провеждането на преговори за свободна търговия с ЕС може да се превърне в крайъгълен камък за икономическото развитие на Китай. Те ще гарантират възхода на Китай до най-голямата икономика в света.

Процесът може да започне с жестове на добра воля

ЕС изглежда е запазил отворена вратата за сключването на споразумение, след като успя да постигане съгласие по спора за слънчевите панели, като отложи налагането на високи мита от над 40%. Производството на соларни панели е наистина капиталоемко. Китай може да доминира в това производство, независимо как ЕС гледа на спора. Вместо да се карат, двете страни-партньори трябва с жестове на добра воля да положат основите за постигане на споразумение за свободна търговия.

Китай може да свали тарифите за европейските храни и напитки до нула, да опрости процедурите по вноса и да отвори напълно своите канали за дистрибуция.

Има няколко производителите на вино в Китай. Не е ясно до каква степен те разчитат на внос на наливно вино и го пребутилират. Ако местното производство на вино се характеризира най-вече с етикетирането, то високите мита за вноса на вино само увеличават печалбите на някой, без това да носи ползи за китайското винопроизводство или пък за потребителите. Това е добър пример за това как отварянето към конкуренцията в световен мащаб би могло да отстрани икономическата неефективност.

Конкурентни предимства на Европа са в производството на маркови стоки, уникални за всяка култура на Стария континент. След десетилетие може би Китай ще стане най-големият пазар за такива продукти. Ако Китай премахне търговските бариери за такива стоки, търговия на Европа с Китай ще получи широко одобрение. Подобен ход не носи вреди, а само ползи.

Европа не трябва да усложнява спора със слънчевите панели. Вместо това тя може да насърчи китайския туризъм, като осигури безвизов достъп и започне с някои крайбрежни градове, например.

Нужен е кураж

Благодарение на САЩ глобализацията насърчи свободната търговия и свободното движение на капитали. Нейните приоритети обаче може да са се променили. Китай и Европа трябва да внимават. Предположенията са, че свободната търговия не може да бъде постигната без ръководството на САЩ.

Ако Китай и ЕС стигнат до консенсус, то те ще господстват в световната търговия. Всяка голяма икономика ще реагира. Това ще позволи на Китай и ЕС да изземат от САЩ водещата роля в свободната търговия. Като резултат световната икономика може да излезе от стагнацията.

Няма съмнение, че споразумението за свободна търговия между Китай и ЕС ще изисква огромни промени в техните национални икономики. А Китай ще трябва да направи най-много промени.

Въпреки това трябва да се помисли какво ще струва бездействието или сключването на такова споразумение за свободна търговия. Без търговски растеж, Китай може изпадне в стагфлация. Политическите последствия също биха могли да бъдат много тежки. Споразумението за свободна търговия с ЕС най-вероятно ще направи Китай най-голямата икономика в света до 10-15 години. Тази награда си заслужава цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
vankata89
преди 10 години
Брюкселските зелки ще им кажат да въвед акцизи скъпи зелени енергии и тем подобни глупости :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
nobel
преди 10 години
Яаа, ще приемаме Китай в Евросъюза. Остана само и в еврозоната да го вкараме и ще го съсипем окончателно. Нямаме грешка - в това много ни бива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
supertrader
преди 10 години
Може да стане,но няма да бъде позволено.Китай е просто пазарен монополист, всичката електроника в света се произвежда там и няма дъмпинг в тази игра, чист моноп е с печалби от по няколко стотин процента.Компаниите са американски, как да стане да не продават в долари,просто Китай и Сащ отдавна са се обединили повече от търговски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
meto76
преди 10 години
Ох Свиленчо как не са ти ясни нещата.Следя разни соц.статии дето си нацвъкал в инвестора. Няма как да стане това преди Китай да я признаят за функционираща пазарна икономика т.е. Китай да има конвертируема валута, каквато той няма в момента.Преди Китай да спре със дъмпинговия износ на стоки с цени под себестойност.Европейците не са толкова глупави за колкото ги смяташ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още