IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната продължава да се подобрява

Достигнатият резултат за текущия месец е най-високият от март 2012 г. насам

14:09 | 20.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес активността в еврозоната продължава да се подобрява

Бизнес активността в еврозоната се покачва повече от очакваното през този месец, давайки глътка въздух на европейските лидери в битката им за излизане от дългата рецесия.

PMI индексът на Markit се е повишил до 48,9 пункта през юни в сравнение с 47,7 пункта през май, сочи предварителната оценка на института за бизнес активността в региона.

Достигнатият резултат е най-високият от март 2012 г. насам, като надхвърли дори прогнозата на анкетираните от  Ройтерс водещи икономисти, които очакваха индексът да регистрира повишение до 48,1 пункта.

"Най-оптимистични са данните за ситуацията извън Франция и Германия, където е отчетен най-слабия темп на спад в последните две години", коментира Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. "Ако това темпо продължи, трябва да станем свидетели на стабилизиране през третото тримесечие и растеж в края на годината", допълни още той.

Европейската централна банка (ЕЦБ) през последните месеци е подложена на нарастващ натиск да предприеме повече действия, за да подпомогне за по-бързото излизане на региона от най-дългата рецесия. Въпреки това анкетирани от Ройтерс през миналия месец експерти не предвидиха промени в монетарната политика на ЕС през следващите месеци.

"Лидерите на еврозоната без съмнение ще бъдат оптимистично настроени от подобряването на показателите, което няма да накара ЕЦБ да предприеме по-нататъшни действия в близко бъдеще", каза още Уилямсън.

PMI индесът на Markit за сектора на услугите в еврозоната, който съставлява по-голямата част от икономиката на блока, е нараснал до 48,6 пункта през миналия месец спрямо 47,2 пункта през април – най-високото ниво от януари, но въпреки това остава под нивото от 50 пункта, което разделя ръста от свиването.

По-ранно стана ясно, че индексът на бизнес активността в Германия е нараснал до 50,9 пункта през текущия месец, достигайки 4-месечен връх от 50,9 пункта.

Ръст е регистриран и във Франция, където покачването на индекса е до 46,8 пункта в сравнение с 44,6 пункта през май, но отново измерителят е под 50 пункта, което показва, че бизнес активността в страната продължава да се свива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още