IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единният банков надзор в еврозоната може да бъде забавен с 3 месеца

Гласуването на законодателството във връзка с новите функции на ЕЦБ вероятно ще се забави

10:14 | 19.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Единният банков надзор в еврозоната може да бъде забавен с 3 месеца

Стартирането на дейността на единния банков надзор в еврозоната – първата стъпка за основаването на банков съюз, може да бъде отложено с три месеца до септември 2014 г. заради проблеми с поставените срокове, предаде Ройтерс.

Лидерите на държавите от европейския паричен съюз се договориха преди година, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поеме надзора върху банките в 17-те страни, които използват еврото, с цел по-добър контрол върху големите, трансгранични финансови институции, чийто фалит би бил опасен за валутния съюз.

ЕЦБ се съгласи да поеме новата си роля 12 месеца след приемането на съответното законодателство, за да може да се запознае с новите си задължения и да направи необходимата организация, припомня информационната агенция.

Европейските политици първоначално трябваше да бъдат готови със законите през март, но заради проточилите се преговори крайният срок за подготовка на регламентите беше удължен до края на юли, а това съответно измести и началната дата, от която да започне да функционира надзорът.

Служител на Европейския парламент (ЕП) обаче предупреждава, че финализирането на законодателната процедура може да се забави до септември, тъй като предстои законодателството да бъде разгледано от горната камара на германския парламент.

Бундесратът (горната камара на германския парламент, представляваща отделните провинции на федерално ниво), който е контролиран от опозиционната социалдемократическа партия, вече разкритикува предложението на Европейската комисия за единен надзорен орган с мотива, че това може да навреди на независимостта на ЕЦБ. Следователно Европарламентът трябва да бъде сигурен, че германските законодатели няма да поискат промени, които биха наложили нови преговори между институциите и политиците.

По-големият проблем обаче е, че Бундесратът ще разглежда законодателството ден след юлската пленарна сесия на Европейския парламент, което прави гласуването невъзможно през юли. Август пък по принцип е почивен за европейските институции, така че най-ранната възможност евродепутатите да разгледат законодателството е септември.

Допълнителни трудности създават и преговорите между ЕЦБ и ЕП по различните подробности за функционирането на надзора и ролята на парламента в процеса. Те трябва да бъдат завършени под формата на споразумение между институциите преди гласуването, допълва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още