IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: ЕЦБ може да действа, но не може да осигури растеж

Правителствата са тези, които трябва да направят реформи за постигането на икономически растеж, заяви президентът на ЕЦБ

16:06 | 26.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марио Драги: ЕЦБ може да действа, но не може да осигури растеж

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви готовност за действие при необходимост, предава CNBC. Но нейната парична политика не може да осигури реален ръст на икономиката на страните, които отчаяно се нуждаят от реформи. Това заяви днес президентът на ЕЦБ Марио Драги.

„Европейската централна банка е много активна що се отнася до необходимостта за противодействие на кризата“, каза Драги пред членовете на долната камара на френския парламент. „Ние сме готови да действаме там, където е необходимо.“

Коментарите на Драги идват в подкрепа на казаното от него във вторник по адрес на очакванията, че ЕЦБ може да разхлаби сегашната си политика след обявения план на Федералния резерв за намаляване на монетарните стимули.

„ЕЦБ направи всичко по силите си, за да стабилизира пазарите и да осигури подкрепа на икономиката. Сега наред са правителствата, които да увеличат потенциала за растеж“, каза още Драги.

„Паричната политика не може да доведе до реален ръст в икономиката. Ако растежът изгуби скорост заради недостатъчното производство или защото фирмите губят конкурентоспособност, то това е отвъд възможностите на централната банка“, допълни той.

Драги подкани правителствата да направят всички необходими реформи, за да възстановят растежа. „Това включва намаляване на бариерите за навлизането на нови фирми на пазара и на млади хора в страните. Също така премахване на тежестите за бизнеса, свързани с данъчното и трудовото законодателство, както и други необичайни регулации. Реформите на пазара на труда са от ключово значение“, предупреди Драги.

Драги призова за ускоряване на разговорите за създаването на единен банков съюз. „Банковият съюз трябва да гарантира, че пътят за напредъка на финансовите пазари е правилен. Съюзът има два ключови елемента – силен Общ надзорен механизъм и здрав Механизъм за преструктуриране на банки“, посочи президентът на ЕЦБ Марио Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още