IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отмар Исинг: Европа губи ценно време, вместо да прави реформи

Еврозоната трябва да се фокусира върху проблемите сега - в момент, в който и централните банки подкрепят икономиката

15:30 | 25.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Отмар Исинг, бивш главен икономист на ЕЦБ и един от архитектите на еврото. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Отмар Исинг, бивш главен икономист на ЕЦБ и един от архитектите на еврото. Снимка: Ройтерс

Eврозоната губи ценно време вместо да прави реформи в момент, в който и централните банки оказват подкрепа на икономиката, смята един от създателите на еврото - бившия главен икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) и в момента президент на Центъра за финансови изследвания Отмар Исинг.

В интервю за CNBC той дава за пример Франция. „Новото правителство тръгна в грешната посока. За да се върне в правия път, трябва да направи редица реформи. То трябва да започне от младежката безработица. Тя е обезпокоително висока - в края на април е 26,5%“.

Политиците от еврозоната трябва да си напишат домашното и да се фокусират върху безработицата, смята още Исинг. Според него на пазара на труда абсолютно нищо не се е променило, а високите нива на безработицата са „още един знак, че се губи ценно време“.

Италия също трябва да ускори темпото на реформите. В понеделник коефициентът на платежоспособност на втората по големина банка в Италия Mediobanca даде сигнал, че страната ще трябва да търси спасителна помощ от Европейския съюз в близките шест месеца. Това ще се случи, ако банката не успее да намали разходите по кредитите и ако не постигне напредък в подобрението на коефициента на платежоспособност. Исинг смята, че предупреждението на Mediobanca е още един сигнал, че времето на Италия изтича. Страната трябва да извърши още много реформи.

Критики за бездействието си търпи и Европейската централна банка (ЕЦБ). Според Международната банка за разплащания централните банки просто са купили време за икономиките на страните си, но пък са забавили оздравяването на икономиката заради разхлабената парична политика, която провеждат.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги и бившият шеф на банката Жан-Клод Трише са на мнение, че мощта на банките трябва да бъде намалена. „Централните банки имат и своите отговорностти, но това, което е важно в момента, е извършването на структурни реформи от всички развити икономики и най-вече от европейските“, казва Трише в интервю за CNBC.

И Исинг е съгласен, че ЕЦБ не бива да се приема като лекарството за проблемите на еврозоната. И той е на мнение, че централните банки не могат да свършат всичко.

„Мисля, че е много лошо, ако за ЕЦБ се мисли като за единствената институция, която може да предприеме действия и която притежава правото да печата пари. Това не е решението на проблемите в еврозоната. Паричната политика може да разреши проблеми, които са с паричен характер. Реформите, които трябва да се извършат, са далеч от възможностите, които паричната политика има и може да предложи“, казва Исинг.

Според него увеличаването на цената за достъп до кредитния пазар за Гърция, Италия и Испания се дължи най-вече на плана на Федералния резерв на САЩ за изтеглянето на ликвидност, отколкото на липсата на напредък в реформите в еврозоната.

„Мисля, че това трябваше да се случи и не е свързано с кризата в еврозоната. По-скоро се отнася до въпроса кога ще приключи периодът на нулевите лихвени проценти. Един ден това ще се случи и промяната може да се окаже застрашителна за пазарите. В зависимост от начина, по който ще се прояви, е възможно да видим още сътресения на пазарите“, каза в заключение Отмар Исинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ами не фалираха всички /които трябва/ мам'ка им, че да минат всички РЕФОРМИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още