IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитектът на еврото се опасява за бъдещето на единната валута

Бившият главен икономист на ЕЦБ Отмар Исинг е песимистичен за бъдещето на валутния съюз

19:45 | 11.01.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Архитектът на еврото се опасява за бъдещето на единната валута

Европейският икономически и валутен съюз ще бъде изложен на сериозна опасност при погрешен отговор на кризата с държавния дълг от правителствата в еврозоната, според Отмар Исинг, който е бивш главен икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В свое есе, което порази с песимистичните си забележки за еврото, Отмат Исинг,който е един от архитектите на общата валута, заяви, че се страхува, че европейските лидери ще изпуснат възможностите, създадени заради кризата, за укрепване на управлението на 17-те страни от еврозоната.

Влиятелният икономист предупреди, че общата валута е застрашена от провал, ако страните в еврозоната не намерят начин да наложат една на друга по-строги ограничения за държавните разходи, пише Financial Times.

Разсъжденията на Отмар Исинг за европейския икономически и валутен съюз, публикувани от официалния форум на монетарните и финансови институции, базиран в Лондон, вероятно ще предизвикат дебати в Германия и други европейски страни за начина, по който ЕС се справя с дълговата криза.

В своето есе, дошло след миналогодишните международни финансови операции за спасяване на Гърция и Ирландия на стойност почти 200 млрд. евро, Исинг посочва: „Сегашният на пръв поглед необратим процес към по-нататъшно прехвърляне на финансови средства ще доведе до напрежение на икономическа, и най-вече на политическа основа. Колкото по-дълго този процес се характеризира с неразумното поведение на отделните страни членки, толкова повече напрежението ще застрашат съществуването на европейската икономическа и валутна зона.”

Той допълва песимистично: „Моето заключение в началото на 2011 е мрачно. Все още не сме достигнали момента на истината за европейската икономическа и валутна зона. Всъщност, той просто се отлага.”

74-годишният Исинг работи в продължение на осем години като главен икономист на ЕЦБ, от 1998 - годината преди раждането на еврото - до 2006 година. Той е един от най-уважаваните икономисти в Германия, което гарантира, че възгледите му за еврото имат тежест сред немските политици и общественото мнение.

Според него е тревожно налагащото се мнение в Европа, че по-строгите правила за фискална политика в еврозоната не могат да бъдат наложени, и дори не са необходими.

Той описва като „донякъде объркващо”, че дори Германия вече поддържа по-лека система за контрол на правилата за фискална политика..

„С неуспеха фискалната политика на страните от еврозоната да се съобрази с особеностите на общата валута политиците не само отслабиха функционирането на валутния съюз, но поставят под съмнение неговото оцеляване”, посочва Исинг в есето си.

Той призна, че прогнозите на евро скептиците са се оказали верни, но отрече предсказанията, че "краят на еврозоната неизбежно наближава".

Освен това икономистът предупреди, че някои европейски политици се опитват да наложат идеите си за по-силен политически съюз в еврозоната като решение на кризата с държавните дългове.

Според Исинг опитите да се създаде политически съюз през „задната врата на общата валута” единствено ще доведат до налагане на лошите държавни политики в повече страни.

„Не може да се създаде достоен политически съюз с хитрост”, посочва още Исинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
stoian777
преди 13 години
Каквоевро бе другари то ТОЙ Евро съюза си отива в този си формат. Едни са господарите, а ние другите робите. Няма смисъл от такъв съюз. Хубавото е че вече част от така наречения Изт. блок вече разбира или даже разбра за какво е създаден този ЕС. Никой не се натиска за този съюз само балканската робска държавица наречена българия. Нарочно я написах с малки букви защото и тя е малка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
demagog
преди 13 години
хм...интересно и обезпокояващо...какво ли предсти след като идеолози на новия финансово-монетарен европейски ред губят увереност....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Единственото желание на политиците е да оцелеят и да продължят да управляват на всяка цена. За тази цел те ще продължат с опитите си да заазват гафовете на "недисциплинираните" членки...което все някога ще доведе до истниска и много сериозна круза с дълговете на някоя от тези държави...за съжаление тук не може да се печата , еврото не е резервна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още